Δευτέρα, Νοεμβρίου 08, 2010

1Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…

Το πρώτο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πραγματοποιείται από 19 έως 21 Νοεμβρίου, με τίτλο " Η σημασία της οπτικοακουστικής παιδείας Cinema Speaking…" , με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Συνδέσμου Αποφοίτων Υποτρόφων του Ιδρύματος.

Οι ενότητες που θα αναπτυχθούν αφορούν στην ''γραφή και την ανάγνωση των ταινιών'', ''την αναγνωσιμότητα του γυναικείου προσώπου στον κινηματογράφο'', ''τα παιδαγωγικά διλήματα στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον'' . Η επικοινωνία της ταινίας με τον τελικό παραλήπτη των μηνυμάτων της, δηλαδή το κοινό, είναι επίσης , ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Ενας από τους τρεις βασικούς σκοπούς της νεοσύστατης Ακαδημίας είναι ''η ανάδειξη και προώθηση της οπτικοακουστικής παιδείας των κινηματογραφιστών'' είπε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Η Ακαδημία , τόνισε ο κ Μπουλμέτης, ''έχει δεσμευτεί να επιμορφώσει τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.Το θέμα της παιδείας των κινηματογραφιστών χρειάζεται την μέριμνα της πολιτείας και δεν αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο του κινηματογράφου,'' σχολίασε ο πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι "το νομοσχέδιο Γερουλάνου για τον κινηματογράφο, το έχει αγκαλιάσει η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών κινηματογραφιστών".

Οι άλλοι δύο σκοποί της Ακαδημίας , που γεννήθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο από τους κινηματογραφιστές στην ομίχλη, είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, να εδραιώσει με την δράση της, ''μια νέα,ανεξάρτητη από το εμπορικό κύκλωμα , σχέση των ελλήνων σκηνοθετών με τους έλληνες πολίτες'' κι έφερε το παράδειγμα της γιορτής της Ακαδημίας, τον περασμένο μήνα στην Τεχνόπολι, με μαζική συμμετοχή νεανικού κοινού που παρακολούθησε τα τρέηλερ όλων των καινούργιων ελληνικών ταινιών σε πρώτη προβολή .Κι ακόμη, ''η αξιολόγηση του έργου των ενεργών κινηματογραφιστών από επαγγελματίες συναδέλφους τους'', όπως έγινε ουσιαστικά στην πρώτη εμφάνιση της Ακαδημίας, τον περασμένο Μάιο, με την απονομή των βραβείων της Ακαδημίας στο Μέγαρο Μουσικής, όπου κατά γενική ομολογία,ήταν και η πρώτη φορά που η κοινότητα των σκηνοθετών ανοίχτηκε στην ελληνική κοινωνία.

``Θέλουμε να συνδέσουμε τον οπτικό αλφαβητισμό με την ικανότητα ενεργής συμμετοχής των πολιτών σε μια δημοκρατία``, ανέφερε η σκηνοθέτης Αντουανέτα Αγγελίδη, εκ των διοργανωτών του Συνεδρίου.

Οι τέσσερις βασικοί ομιλητές είναι ο Δανός κινηματογραφιστής Henning Camre και πρόεδρος του European Think tank on Film and Film Policy, η αμερικανίδα θεωρητικός κινηματογράφου Μary Ann Doan, ο Γάλλος κριτικός Jean Douchet, μέλος της ιστορικής συντακτικής ομάδας των Cahiers du Cinema την εποχή της νουβέλ βάγκ και ο Δημήτρης Ελευθεριώτης, πρόεδρος του Τμήματος Σπουδών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και συντάκτη του περιοδικού Screen.

Σημειώνεται ότι τη συνομιλία του Henning Cαmre,με το κοινό θα συντονίσει ο Κώστας Γαβράς, ``ο άνθρωπος που συσπείρωσε τους έλληνες κινηματογραφιστές`` είπε ο Τάσος Μπουλμέτης

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα προβάλλονται τα έργα των κινηματογραφιστών υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση

Την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, χαιρέτησαν σήμερα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου: ''στηρίζουμε τον ελληνικό πολιτισμό μέσα και έξω από την χώρα μας ''και ο Παναγιώτης Αλεξάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, μέλος του οποίου είναι και ο Τάσος Μπουλμέτης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Ιδρυμα Κακογιάννη.

ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: