Μια δικαστική απόφαση, 100 συμβασιούχοι ΧΥΤΑ «στους πέντε δρόμους», 70.000 τόνοι σκουπιδιών σε εκατοντάδες δρόμους του Λεκανοπεδίου Αττικής. Η «Οδύσσεια των σκουπιδιών» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με άγνωστη κατάληξη.
Σε ρόλο «ομήρου» εναλλάσσονται εκατομμύρια κατοίκων που δυσκολεύονται πλέον ακόμη και να κυκλοφορήσουν ανάμεσα στις οροσειρές των απορριμμάτων και οι δεκάδες συμβασιούχοι στη χωματερή, που, αφού δούλεψαν επτά και οκτώ χρόνια στις χειρότερες συνθήκες, μένουν τώρα χωρίς δουλειά.
Θύματα όλοι μιας πολιτικής που επέτρεψε κρίσιμες για την πόλη λειτουργίες να στηρίζονται σε συμβάσεις, οι οποίες τώρα, με τρόπο μαγικό και δύσοσμο, μετατρέπονται σε σκουπιδόχαρτα:
* Αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι (μέχρι 31/12/2010) ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων - Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ Γιώργο Χάρδα, από τους 450 υπαλλήλους του, οι 200 είναι συμβασιούχοι έργου. Οι συμβάσεις τους είχαν λήξει, αλλά οι εργαζόμενοι παρέμεναν στις θέσεις τους, αφού είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και εκείνα εξέδωσαν προσωρινές διαταγές να παραμείνουν στις θέσεις τους.
«Κατευθυνόμενοι...»
* Μετά τις προσωρινές διαταγές όμως έρχεται η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Για 100 συμβασιούχους, τα ασφαλιστικά ήταν προγραμματισμένα να εκδικαστούν την περασμένη εβδομάδα. «Είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στη δικαιοσύνη για να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι στην κρεατομηχανή της ανεργίας», λέει ο κ. Χάρδας: «Ομως φαίνεται ότι οι δικαστές ακολουθούν πλέον κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις»...
* Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να αναβληθεί η εκδίκαση με το σκεπτικό ότι ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ (και επανεκλεγμένος δήμαρχος Κηφισιάς) Ν. Χιωτάκης απουσίαζε σε σεμινάριο για τον «Καλλικράτη». Τα προσωρινά μέτρα ήρθησαν και οι εργαζόμενοι δεν παραμένουν στις θέσεις τους.
* Υπενθυμίζεται ότι όλο το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα μέτρα της τρόικας για τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο και τον «Καλλικράτη», ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης δήλωνε ότι πλήθος δημοτικών φορέων οδηγούνται σε συγχώνευση (από 6.000 θα μείνουν 1.500) αλλά οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.
Γιατί όμως προέκυψε τόσο έντονο το πρόβλημα με τα σκουπίδια ειδικά στο Λεκανοπέδιο; Δεν μπορούσαν οι υπόλοιποι 350 εργαζόμενοι του ΕΣΔΚΝΑ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, να καλύψουν προσωρινά την κατάσταση; Κατά τον Γ. Χάρδα, με την απώλεια των συγκεκριμένων εκατό υπαλλήλων αποδεκατίστηκαν κρίσιμες λειτουργίες:
* Από τους 35 οδηγούς των τεράστιων μηχανημάτων (μπουλντόζες) που πατούν τα σκουπίδια και διαμορφώνουν το χώρο ταφής τους, έμειναν μόνον οκτώ!
* Από τους 30 βοηθητικούς εργάτες έμεινε ένας...
* Από τους 18 φύλακες που ελέγχουν για επικίνδυνα-τοξικά, απέμειναν τρεις.
* Ελάχιστοι έμειναν στις θέσεις εισόδου όπου γίνεται η ζύγιση και η καταγραφή των απορριμματοφόρων.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η τεράστια καθυστέρηση στην είσοδο απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Εκεί που κανονικά μαζεύονταν 7.000-9.000 τόνοι σκουπιδιών ημερησίως, τώρα με το ζόρι μπορεί να γίνει υποδοχή 4.000 τόνων. Εάν προστεθεί και ο όγκος που είχε σωρευθεί από την πενθήμερη απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (έληξε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης), προκύπτει έτσι το δύσοσμο και δυσθεώρητο αποτέλεσμα που αντικρίζουμε στους δρόμους.
Απερχόμενες διοικήσεις
Η απερχόμενη διοίκηση στο Δήμο Αθηναίων περιορίστηκε να βγάλει την περασμένη Παρασκευή μια ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Η απερχόμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ έστειλε προχθές Σάββατο ψήφισμα που είχε εκδώσει η Εκτελεστική του Επιτροπή δύο μέρες νωρίτερα. Στο ψήφισμα δηλώνει μεταξύ άλλων ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει την καθαριότητα «εξαιτίας της εκκρεμότητας που παρατηρείται με την παραδοχή από την κεντρική εξουσία της πραγματικότητας ότι οι συμβασιούχοι εξυπηρετούν διαρκείς ανάγκες». Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Η. Λιακόπουλος θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ για να δουν τι θα γίνει με την όλη κατάσταση. Ο κ. Λιακόπουλος μας δήλωσε «αιφνιδιασμένος για την ανεπίτρεπτη κατάσταση που δημιουργήθηκε», αφού «κανείς, ούτε ο ΕΣΔΚΝΑ ούτε οι εργαζόμενοι, μου είχαν ζητήσει κάποια συνάντηση για να μου δηλώσουν το πρόβλημα».
Ο περιφερειάρχης
Την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των σκουπιδιών αναλαμβάνει από 1/1/2011 ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός (νυν νομάρχης Αθηνών) που δεν έχει τοποθετηθεί ώς τώρα απέναντι στο ζήτημα.
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου