Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΔΙΚΕΣ – ΕΞΠΡΕΣ…ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩµΑ ΕΦΕΣΗΣ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 150.000 ΕΥΡΩ

Το ∆ιοικητικό Εφετείο - σε πρώτο και τελευταίο βαθµό - θα εκδικάζει τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθµοί δικαστικής εκκαθάρισης των συσσωρευµένων υποθέσεων.

Οι φορολογικές διαφορές κατά την έναρξη του τρέχοντος δικαστικού έτους ξεπερνούσαν τις100.000 µόνοστα ∆ιοικητικά Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Το νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, όπου περιλαµβάνονται µέτρα για την ταχύτερη εκδίκαση των φορολογικών και τελωνειακών διαφορών, τα οποία εκπονήθηκαν σε συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών, κατατέθηκε χθες στη Βουλή, µε προοπτική να τεθούν σε εφαρµογή από 1ης Ιανουαρίου 2011. Στόχος των ρυθµίσεων που αφορούν αµιγώς τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές είναι η ταχύτερη είσπραξη οφειλών από το κράτος, καθώς η επί µακρόν εκκρεµοδικία έχει ως συνέπεια τη στέρηση σηµαντικών ποσών από το δηµόσιο ταµείο.

Ετσι, εκτός της πρόβλεψης για την εκδίκαση σε έναν και µοναδικό βαθµό των υποθέσεων µε µεγάλο οικονοµικό αντικείµενο, θεσµοθετείται παράλληλα και η υποχρέωσηκαταβολής του 50% (αντί του ισχύοντος 25%) της οφειλής – όπως έχει κριθεί µε την πρωτόδικη απόφαση – σε περίπτωση άσκησης έφεσης. Αν δεν κατατεθεί έως την αρχική δικάσιµο, κινδυνεύει να κριθεί απαράδεκτη η έφεση. Σε περίπτωση χορήγησης αναστολής, ο διάδικος δεν υποχρεούται να καταβάλει την προκαταβολή, όπως άλλωστε συµβαίνει κατά κόρον σήµερα λόγω της ευκολίας µε την οποία τα δικαστή ρια χορηγούν αναστολές. Με το νέο νοµοθέτηµα ωστόσο αυστηροποιείται το πλαίσιο χορήγησης αναστολής, ώστε να µη συνεχιστεί το καθεστώς αδυναµίας είσπραξης µέρους των οφειλών έως την οριστική δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.

Για υποθέσεις µέχρι 150.000

Οσον αφορά τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές µε οικονοµικό αντικείµενο έως 20.000 ευρώ, αυτές θαεκδικάζονται από το Μονοµελές ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο, ενώοι άνω των 20.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ από το Τριµελές ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο, µεδυνατότητα άσκησης έφεσης.

Στο πνεύµα της διαπιστωµένης πλέον ανάγκης της ταχύτερης εκδίκασης φορολογικών και τελωνειακών διαφορών, ευελπιστούνοι αρµόδιοι παράγοντες ότι θα κινηθούν και οι δικαστές, ώστε να προχωρήσουν στη σύσταση τµηµάτων µε εξειδικευµένη αρµοδιότητα, καθώς ο κανονισµός λειτουργίας των δικαστηρίων τους παρέχει αυτή τηδυνατότητα. Στο ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας λειτουργούν ήδη τέτοια τµήµατα, αν και, σύµφωνα µε την πλειονότητα των διοικητικών δικαστών, η συγκεκριµένη λύση δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα την επιτάχυνση της εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων. Οσον αφορά την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, το ζήτηµα απαιτεί συνταγµατική ρύθµιση.

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: