Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΜΕΤΡΑ ΣΟΚ 15 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ.ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ∆ΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

Σοκ και δέος προκαλούν τα µέτρα λιτότητας που σκοπεύει να εφαρµόσει η Ιρλανδία προκειµένου να βγάλει τη χώρα από τη µεγαλύτερη οικονοµική κρίση στην ιστορία της, που απειλεί µάλιστα µε ντόµινο και άλλες περιφερειακές οικονοµίες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Λίγες ώρες µετά την υποβάθµιση της Ιρλανδίας κατά δύο βαθµίδες από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s και ενώ οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα συνεχίζονται µε στόχο τη χορήγηση βοήθειας περίπου 90 δισ. ευρώ, το ∆ουβλίνο παρουσίασε τετραετές πρόγραµµα λιτότητας µε το οποίο φιλοδοξεί να εξοικονοµήσει 15 δισ. ευρώ.

Ανάµεσα στις προτάσεις σοκ της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι οι περικοπές χιλιάδωνθέσεων δηµοσίων υπαλλήλων, µαζικές περικοπές στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, δραστική µείωση του ελάχιστου µισθού, δραµατική αύξηση των φόρων εισοδήµατος, επιβολή ειδικών φόρων ακινήτων και αύξηση ΦΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, το ∆ουβλίνο αποφάσισε να µην αυξήσει τον φόρο των επιχειρήσεων από το 12,5%, κάτι για το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις από Γερµανία και Γαλλία.

Πρέπει να σηµειωθεί πάντως ότιτα µέτρα πιθανώς να τεθούν σε διαπραγµάτευση µε την Κοµισιόν. Οπως είπαν οι Βρυξέλλες στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μ. Νούναν,ο οποίος µπορεί να γίνει υπουργόςΟικονοµικών αν γίνουν γενικές εκλογές, οποιοδήποτε µέρος του τετραετούς προγράµµατος µπορεί να επαναπροσδιοριστεί βάσει νέας διαπραγµάτευσης.

Οι στόχοι
Στόχος είναι τα 15 δισ. ευρώ να εξοικονοµηθούν από ψαλίδι 10 δισ.ευρώ σε δηµόσιες δαπάνες και 5 δισ. ευρώσε νέους φόρους από το 2011 έως το 2014. Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα µπορέσει να περάσει από το Κοινοβούλιο τον προϋπολογισµό,κάτι που θαεπιχειρήσει να κάνει στις 7 ∆εκεµβρίου. Σηµειώνεται ότι η Ιρλανδία τα προηγούµεναδυόµισι χρόνια είχε ανακοινώσει σχέδια εξοικονόµησης 14,6 δισ. ευρώ. Εάν εφαρµοστούν επιτυχώς αυτά τα νέα µέτρα, τότε η ιρλανδική κυβέρνηση – όπως προβλέπει στο σχέδιο προϋπολογισµού – θα µειώσει το έλλειµµα από 11,7% του ΑΕΠφέτος σε 9,1% το 2011, 7% το 2012, 5,5%το 2013 και σε 2,8%το 2014. Το δηµόσιο χρέος της χώρας µε τα νέα µέτρα αναµένεται ότι θα αυξηθεί στο 102% του ΑΕΠ το 2013 από 95% φέτος και στη συνέχεια να υποχωρήσει (το 2014) στο 100% του ΑΕΠ.

Σε αντίθεση µε τηνΕλλάδα, το βασικό πρόβληµα της Ιρλανδίας είναι ο τραπεζικός κλάδος που χρειάζεται τεράστια κεφάλαια (περίπου 48 δισ. ευρώ) για να µην καταρρεύσει επειδή δάνειζε αλόγιστα όταν µεγάλωνε η φούσκα των ακινήτων όλα τα προηγούµενα χρόνια. Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε η Standard & Poor’s για τη χθεσινή υποβάθµιση της Ιρλανδίας κατά δύο βαθµίδες από ΑΑ- σε Α, µε αρνητικές µάλιστα προοπτικές για το µέλλον, πως η διάσωση του τραπεζικού της συστήµατος αναµένεται να ωθήσει στα ύψη τις δανειακές ανάγκες της χώρας. ∆εν είναι τυχαίο ότι – όπως έγραφαν χθες οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» – το ∆ουβλίνο προχωρά προς την απόκτηση κρατικού ελέγχου για τη µεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Bank of Ireland, προκειµένου να τη σώσει.

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: