Mια παλιά, ξεχασμένη πινακίδα έχει απομείνει για να θυμίζει ότι το επιβλητικό κτίριο-φάντασμα μέσα σε ένα «στοιχειωμένο» πευκοδάσος, στην «καρδιά» των Μελισσίων, ήταν κάποτε νοσοκομείο. «Νοσηλευτικό Ιδρυμα Εμπορικού Ναυτικού»....Η σιδερένια πόρτα, καθώς ανοίγει, αφήνει να φανεί ένας δρόμος ανάμεσα σε πεύκα που οδηγεί στο πενταώροφο κτίριο, με τον χαρακτηριστικό ιστό να θυμίζει κατάρτι πλοίου στην είσοδό του.
Ενα νοσοκομείο - φάντασμα
Στο εσωτερικό του κτιρίου, που καταλαμβάνει επιφάνεια 11.600 τ.μ., κυριαρχούν εικόνες απίστευτης καταστροφής και εγκατάλειψης, αλλά διασώζονται και πολλά δείγματα που θυμίζουν την πολυτελή κατασκευή του. Και όλα αυτά σε έναν μαγευτικό πευκόφυτο χώρο, έκτασης 119 στρεμμάτων, τον οποίο διασχίζει ένα ρυάκι, γεμάτο με νερό τον χειμώνα.
«Δυστυχώς αυτό το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος αποτελούν ένα απτό δείγμα εγκατάλειψης δημόσιας περιουσίας», λέει, με ειλικρίνεια στο «Εθνος» ο νέος πρόεδρος του ΝΑΤ, Αύγουστος Μαρούλης, που από την αρχή της θητείας του έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό το περιουσιακό στοιχείο του συνταξιοδοτικού ταμείου των ναυτεργατών.
Το καλοκαίρι, μάλιστα, φρόντισε ο ίδιος ώστε οι υπηρεσίες του ΝΑΤ σε συνεργασία με τον Δήμο Μελισσίων, προσκόπους και άλλους εθελοντές να κάνουν καθαρισμό στον χώρο, για να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Μπαίνοντας, πάντως, στο κτίριο η εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης είναι συγκλονιστική, αν και τα υπολείμματα από τις ξύλινες πόρτες εισόδου και τις χειρολαβές στις σκάλες δείχνουν ότι το παλιό νοσοκομείο των ναυτικών ήταν ξεχωριστό.
Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου παραμένει η ξύλινη διακόσμηση των φωτιστικών, και στο μικρό εκκλησάκι, δίπλα στην κεντρική είσοδο, το οποίο έχει λεηλατηθεί.
Στα δεξιά της κεντρικής εισόδου υπάρχει ακόμα η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα με την «ταυτότητα» του νοσοκομείου: «Νοσηλευτικό Ιδρυμα Εργατών Θαλάσσης. Ετος ίδρυσης 1948. Υπό του Ασφαλιστικού Οργανισμού Κινδύνων Πολέμου».
«Είναι σαφές ότι αυτό το νοσοκομείο δημιουργήθηκε με χρήματα από εισφορές ναυτεργατών και εφοπλιστών και αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανένας», υπογραμμίζει ο κ. Μαρούλης, διευκρινίζοντας ότι το νοσοκομείο αποτελεί αναπόσπαστο περιουσιακό στοιχείο του ΝΑΤ.
Το ΝΙΕΝ ήταν δυναμικότητας 250 κλινών και σταμάτησε να λειτουργεί το 1975 με απόφαση της τότε κυβέρνησης για να γίνουν «επισκευές λόγω σοβαρών φθορών». Ξοδεύτηκαν πάνω από 100 εκατ. δραχμές (τιμές της δεκαετίας του 1970) και τον Αύγουστο του 1981 (σ.σ.: δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981) διακόπτονται οριστικά οι εργασίες και το νοσοκομείο εγκαταλείπεται στην... τύχη του.
Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ύστερα από έρευνα, που διατάχθηκε τα επόμενα χρόνια, παραπέμφθηκαν σε δίκη 15 άτομα που βρίσκονταν στο διοικητικό συμβούλιο του Οίκου Ναύτου την περίοδο 1976-’78, αλλά έπαυσε η δίωξη με βούλευμα λόγω παραγραφής....
Στους διαδρόμους των θαλάμων φαίνονται ξηλωμένα τα συστήματα οξυγόνου που διέθετε το νοσοκομείο, αφού νοσηλεύονταν για πολλά χρόνια ναυτικοί με ασθένειες του θώρακα, συρτάρια και σπασμένα ντουλάπια. Μάλιστα, σε κάποιο χώρο που λειτουργούσε ιματιοθήκη, υπάρχουν πεταμένες μάλλινες κουβέρτες, αλλά και διάφορα έγγραφα, ακόμα και βιβλιάρια ασθενείας. Η εικόνα της απίστευτης εγκατάλειψης φτάνει μέχρι τις αλέες του περιβάλλοντος χώρου, όπου λείπουν ακόμα και οι σχάρες των υπονόμων!...
Ενα κτίριο με μια έκταση 120 στρεμμάτων δεν μπορεί παρά να συγκεντρώνει εδώ και χρόνια τα... βλέμματα.
Οι... ιδέες και οι προσπάθειες ακόμα και για εκποίηση έπεσαν κατά καιρούς στο «τραπέζι», όπως είχε γίνει το 1992, αλλά εγκαταλείφτηκαν λόγω των αντιδράσεων των ναυτεργατών αλλά και της δέσμευσης που προέκυπτε από το καταστατικό του ΝΑΤ να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο κτίριο νοσοκομείο ναυτικών.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το κτίριο πρέπει να λειτουργήσει για υγειονομικούς σκοπούς. Ενδεχομένως θα μπορούσε να εξεταστεί η συγκέντρωση στο κτίριο των κοντινών θεραπευτηρίων, με δέσμευση ότι θα λειτουργήσει μια πτέρυγα αποκλειστικά για ναυτικούς», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΔΣ του ΝΑΤ Αύγουστος Μαρούλης. Και συνεχίζει:
«Ειδικά για τον περιβάλλοντα χώρο η νυν διοίκηση του ΝΑΤ δεσμεύεται για την ανάπτυξη και περιφρούρηση του δασικού χαρακτήρα της. Με δύο λόγια, το υπάρχον πράσινο θα προστατευτεί και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από τον φορέα που σκοπεύει η κυβέρνηση να δημιουργηθεί για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας όλων των ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΝΑΤ.
«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει στο κτίριο να λειτουργήσει δημόσιο νοσοκομείο για όλο τον κόσμο και να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες, διότι πολλοί κατά καιρούς το θεωρούν φιλέτο και επιδιώκουν είτε την καταπάτησή του, είτε να πάρουν τη χρήση του για κερδοσκοπικούς λόγους», τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΝΑΤ Γιώργος Δαούσης.
Σταύρος Μαλαγκονιάρης
ΠΡΕΖΑ TV
13-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου