Επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους της Ελλάδας στην τρόικα, από τα 5 στα 8 χρόνια, η οποία µπορεί να συνοδεύεται και από µια µικρή επιβάρυνση του επιτοκίου, προβλέπει το σενάριο στο οποίο επιµένει το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, απορρίπτοντας την ιδέα της αναδιάρθρωσης.
Πηγές του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα µπορούσε να αποπληρώσει την τελευταία δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ όχι το 2018, αλλά το 2021. Κάτι τέτοιο θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονοµία, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα «στέγνωνε» ακόµη περισσότερο από τις υπέρογκες δαπάνες τόκων.
Αλλο επιµήκυνση, άλλο αναδιάρθρωση, σηµειώνουν και από την Αθήνα παράγοντες της αγοράς, µε αφορµή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις. Η κυβέρνηση, πάντως, ξεκαθάρισε χθες ότι ο κ. Πάγκαλος αναφερόταν και αυτός σε επιµήκυνση ή παράταση του χρόνου εξόφλησης, για την οποία, ως γνωστόν, έχει ήδη µιλήσει και ο διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντ. Στρος - Καν. Αυτό που θέλει να αποφύγει το ΔΝΤ και η κυβέρνηση, όπως σηµειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, είναι να δηµιουργηθεί η εντύπωση στις αγορές ότι κινδυνεύουν να υποστούν απώλειες από τα κεφάλαια που έχουν δανείσει στην Ελλάδα. Αλλωστε, προς το παρόν τουλάχιστον, η συζήτηση για την Ελλάδα αφορά τη ρύθµιση του χρέους της προς την τρόικα και όχι τους ιδιώτες, δηλαδή τις γαλλικές, γερµανικές και άλλες τράπεζες. Οπως εξηγούν, οι κώδικες των αγορών προβλέπουν τα εξής: «Γράφουν» απώλειες
Με την αναδιάρθρωση συνήθως εννοούµε µείωση του κεφαλαίου που θα επιστραφεί στους δανειολήπτες. Οι τράπεζες «γράφουν» απώλειες και ενδέχεται να τιµωρήσουν σκληρά τον εν λόγω δανειολήπτη, µε το να µην τον ξαναδανείσουν. Αν διαβλέπουν τέτοιο κίνδυνο για το µέλλον σε µια χώρα ανεβάζουν υπερβολικά το κόστος δανεισµού. Αυτό φοβάται ο κ. Ζαν - Κλοντ Τρισέ, µε αφορµή τις επικείµενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συµµετοχή και του ιδιωτικού τοµέα στον νέο Μηχανισµό Διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης από κινδύνους χρέους ελληνικού τύπου.
Η επιµήκυνση, από την άλλη πλευρά, είναι µια ήπια µορφή αναδιάρθρωσης, που γίνεται σε συµφωνία µε τους πιστωτές. Αν µάλιστα αυξηθούν λίγο και τα επιτόκια όπως συζητείται τώρα για την Ελλάδα από το ΔΝΤ η επιµήκυνση δεν συνεπάγεται καµιά ζηµιά για τους πιστωτές. Αν δεν αυξηθούν τα επιτόκια υπάρχουν κάποιες απώλειες σε παρούσα αξία, αλλά όχι στο κεφάλαιο, το οποίο εισπράττεται ολόκληρο.
Σε κάθε περίπτωση, σηµειώνεται, σηµασία έχουν οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται οποιαδήποτε τέτοιου είδους ρύθµιση. Για την Ελλάδα, σηµειώνουν, αυτό που έχει σηµασία είναι να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, να εξυγιάνει τα δηµοσιονοµικά της και να καταστήσει σαφές ότι το µόνο εµπόδιο που έχει πλέον να αντιµετωπίσει είναι το βάρος από τα χρέη του παρελθόντος. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζουν, οι πιστωτές της θα δεχθούν να τη διευκολύνουν, αφού θα είναι σίγουροι ότι δεν θα υποστούν απώλειες, αντίθετα µπορεί να προσδοκούν και κέρδη στο µέλλον.
ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου