Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

«ΔΕΝ ΕΠΕΖΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ, ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ» …ΕΣΒΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 29 µΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ µΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΡΗΞΗ

Οι οικείοι των 29 αγνοούµενων ανθρακωρύχων που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί για το καθηµερινό µπρίφινγκ στην είσοδο του ορυχείου Πάικ Ρίβερ,στη Νότια Νήσο της Νέας Ζηλανδίας, ήλπιζαν για το καλύτερο. Και άκουσαν το χειρότερο.

Ακούγοντας τον Πίτερ Γουίτολ, τον εκπρόσωπο της ιδιοκτήτριας εταιρείας, να τους λέει πως µία οµάδα 16 διασωστών ετοιµαζόταν να µπει στο ορυχείο, οι συγγενείς των 29 ανδρών ξέσπασαν σε χειροκροτήµατα. «Αναγκάστηκα να περιµένω νασταµατήσουν να χειροκροτούν», δήλωσε αργότερα ο Γουίτολ, «για να τους πω... πως είχε γίνει και δεύτερη έκρηξη». Ηταν µια έκρηξη εξίσου ισχυρή µε την πρώτη, αυτή που εγκλώβισε την περασµένη Παρασκευή τους 29 ανθρακωρύχους µέσα στο ορυχείο Πάικ Ρίβερ. Κανείς τους δεν είχε δώσει σηµεία ζωής τις πέντε ηµέρες που µεσολάβησαν. Οι ελπίδες όµως έσβησαν οριστικά χθες. «∆εν επέζησε κανείς. Ολοι χάθηκαν», δήλωσε ο Γκάρι Νόουλς, ο διοικητής της αστυνοµίαςκαι συντονιστής των επιχειρήσεων διάσωσης. «Είναι µια εθνική τραγωδία... Είµαστε µια χώρα σε πένθος», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι.

Τόσο η έκρηξη της περασµένης Παρασκευής όσο και η χθεσινή προκλήθηκαν σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών από τα ιδιαίτερα εύφλεκτα τοξικά αέρια που περιδινούνταν στις σήραγγες του ορυχείου – σήραγγες που έφταναν σε βάθος έως και δύο χιλιοµέτρων. Τα αέρια αυτά, µεθάνιο και µονοξείδιο του άνθρακα, απαγόρευσαν µια επιχείρηση διάσωσης ανάλογη µε εκείνη που ολοκληρώθηκε µε επιτυχία τον περασµένο µήνα στη Χιλή, συγκινώντας εκατοµµύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σύµφωνα µε τις αρχές, η δεύτερη έκρηξη στο Πάικ Ρίβερ δεν θα µπορούσε να είχε αποτραπεί, θα µπορούσε να είχε σηµειωθεί νωρίτερα ή και αργότερα, δεν ήταν συνέπεια κάποιου λάθους στην επιχείρηση διάσωσης: ίσα ίσα που αν είχαν προλάβει να µπουν οι 16 διασώστες, τα θύµατα θα ήταν ακόµα περισσότερα.

Για τους συγγενείς που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους όµως, οι αρχές θαέπρεπε να είχανκάνει περισσότερα.«Επρεπε να είχαν µπει στο ορυχείο το βράδυ της Παρασκευής, είχαν τότε µια ευκαιρία, η πρώτη έκρηξη θα είχε κάψει τα περισσότερα επικίνδυνα αέρια», έλεγε χθες η 21χρονη Λόρι Ντρου, που έχασε στο ορυχείο τονπατέρα της. «Τώρα δεν θα µάθουµε ποτέ την αλήθεια, δεν έµεινεκανείς ζωντανός. Το µόνοπου θα κάνει τα πράγµατα ακόµα χειρότερα, είναι να διαπιστώσουµε πως υπήρχαν εκεί κάτω άνθρωποι ζωντανοί µετά την πρώτηέκρηξη». Ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός διέταξε να διερευνηθούν σε βάθοςτα αίτια του δυστυχήµατος.

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: