Το κρέας βασιλεύει στο τραπέζι των Ελλήνων: σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα, ο µέσος Ελληνας καταναλώνει ετησίως 100 κιλά κρέας, δηλαδή 3½ φορές πάνω από τις συστάσεις των οργανισµών! Οµως το τίµηµα της κρεατοφαγίας, ιδίως της προτίµησης στο κόκκινο κρέας, είναι βαρύ τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Το πόσο κολληµένοι είναι οι Ελληνες µε τις µπριζόλες, το κοκκινιστό µοσχάρι στην κατσαρόλα και τα κοψίδια, φαίνεται και από τα στοιχεία του Ιδρύµατος «Αριστείδης ∆ασκαλόπουλος», σύµφωνα µε τα οποία οι πολίτες καταναλώνουν 3½ φορές περισσότερο κρέας από τις διεθνείς συστάσεις. Σε αυτό συµβάλλει και το γεγονός πως χρόνο µε τον χρόνο αυξάνονται οι µερίδες των Ελλήνων που παίρνουν διαστάσεις... USA, παρατηρεί ο διαιτολόγος - διατροφολόγος και επιστηµονικός συνεργάτης της Μονάδας ∆ιατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστηµιού Αθηνών κ. Γρηγόρης Ρίσβας. Παραδέχεται όµως, πως οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται.
«Εχουµε συνδέσει τις ευχάριστες στιγµές µε το φαγητό και κυρίως µε την κατανάλωση κρέατος – βραδινές έξοδοι σε ταβέρνες, γιορτές, γαµήλιες δεξιώσεις. Συνεπώς, είναι δύσκολο να αλλάξει κανείς τη διατροφική του ρουτίνα, µπορεί όµως να περιορίσει (σε ποσότητα) τα τρόφιµα που βλάπτουν την υγεία του. Αυτό που ωστόσο διαχωρίζει τους λαούς της Μεσογείου από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είναι πως οι δεύτεροι τρώνε µεγάλες ποσότητες κατεργασµένου κρέατος, κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα µας», προσθέτει. Tις επιπτώσεις της (υπερ)κρεατοφαγίας περιγράφει µε τον πλέον ζοφερό τρόπο δεκαετής µελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που δηµοσιεύτηκε στο επιστηµονικό περιοδικό «The Archives of Internal Medicine». Οι ερευνητές µελέτησαν τις αιτίες θανάτου, την ηλικία αλλά και το διαιτολόγιο 500.000 ανθρώπων. Σηµειώνεται πως από αυτούς οι περίπου 71.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας.
Από τα ευρήµατα οι επιστήµονες κατέληξαν πως όσοι έχουν καθηµερινήόρεξη για κόκκινο κρέας (καταναλώνουν κατά µέσο όρο 120 γρ. ηµερησίως) και αλλαντικά, έχουν κατά 20% - 40% πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.
Τα κορεσµένα λίπη
Το βλαβερά συστατικά του κρέατος, όπως δείχνoυν τα αποτελέσµατα ερευνών, είναι τα κορεσµένα λίπη που φαίνεται να αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.
Επιπλέον, το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί και µε την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύµονα. Οµως, οι επιστήµονες δεν έχουν ακόµη «ξεκλειδώσει» τους µηχανισµούς επίδρασης του κόκκινου κρέατος στον οργανισµό. Πάντως, οι ετεροκυκλικές αµίνες ή οι πολυκυκλικοί αρωµατικοί υδρογονάνθρακες που σχηµατίζονται κατά το ψήσιµο του κρέατος σε υψηλές θερµοκρασίες (π.χ. µπάρµπεκιου) είναι οι ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί κατά κύριο λόγο.
Οι επιστήµονες πάντως, υπογραµµίζουν πως το κρέας δεν είναι δηλητήριο: «Είναι η πλουσιότερη πηγή βιταµίνης Β12 και σιδήρου. Στη λίστα µε τα “συν”, προστίθεται και το γεγονός πως ενεργοποιεί άµεσα τον µηχανισµό του κορεσµού, παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι παρασύρονται από τις µεγάλες µερίδες», σηµειώνει ο κ. Ρίσβας.
Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε τις διεθνείς συστάσεις, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος περιορίζεται σε ένα µόνο γεύµα την εβδοµάδα. Αντίθετα, οι επιστήµονες συµβουλεύουν τους πολίτες να µαγειρεύουν συχνότερα λευκό κρέας και ψάρι, και να µην ξεχνούν τα φρούτα και τα λαχανικά που χαρίζουν χρόνια ζωής.
ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου