Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ € 4 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν το 2011 το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ και την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εισπράξεων του κράτους βασίζεται στην έμμεση φορολογία που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ΦΠΑ συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα για την τσέπη όλων των πολιτών.

Τα δύο καινούργια μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν με την κατάθεση του προϋπολογισμού αφορούν την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% από 1ης Ιανουαρίου 2011 και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2011. Από τα δύο αυτά μέτρα το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα για το πετρέλαιο θέρμανσης ο προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλι 200 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης, το οποίο θα αποδειχθεί στην πράξη αν είναι αρκετό για να καλύψει μεγάλο ποσοστό πληθυσμού. Αυτό διότι αν σκεφθεί κανείς ότι η μέση ετήσια κατανάλωση ανά νοικοκυριό σε πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου 1.000-

1.500 λίτρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι από την εξίσωση των φόρων στα πετρελαιοειδή θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση στο χιλιόλιτρο με βάση τα σημερινά δεδομένα περίπου 600 ευρώ. Αν υποθέσει κανείς ότι το ποσό αυτό το επιστρέψει το κράτος στους πολίτες, τότε οι δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τις 350.000 σε σύνολο 3.500.000 νοικοκυριών.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι στόχος είναι να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί, πολίτες με πραγματικά πολύ χαμηλά εισοδήματα, ζουν σε ορεινές περιοχές και ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί πόσοι τελικά θα πάρουν αυτό το επίδομα και πώς θα καλύψουν τη διαφορά οι υπόλοιποι που θα μείνουν εκτός.

Πρόσθετες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά φέρνει και η αύξηση του ΦΠΑ. Αν για παράδειγμα η μέση μηνιαία δαπάνη μιας τετραμελούς οικογένειας ανέρχεται σε 500 ευρώ για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και σε 2.000 ευρώ οι ετήσιες δαπάνες για χρήση άλλων υπηρεσιών που υπάγονται στον ΦΠΑ 11% (π.χ. μεταφορές) και το μέσο μηνιαίο κόστος ηλεκτρικού και ΕΥΔΑΠ είναι 100 ευρώ, τότε η πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% διαμορφώνεται περίπου στα 185 ευρώ.

Πάντως ο προϋπολογισμός είχε και δύο θετικές ειδήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη μείωση του ΦΠΑ από 11% σε 6,5% για τα φάρμακα και τα τουριστικά καταλύματα. Η δεύτερη αφορά την αγορά ακινήτων καθώς το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην άρση του «πόθεν έσχες» για την επόμενη διετία σε ό,τι αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2010 θα υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το όριο έως το οποίο θα ισχύει η άρση του «πόθεν έσχες». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πόθεν έσχες» δεν θα ισχύσει για τα έως 120 τ.μ. και για αντικειμενική αξία ακινήτου από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου αγοραστή.

Τα πέντε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι,όποιο μέτρο και αν λάβουν,αν δεν περιοριστεί η φοροδιαφυγή δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων. Επίσης,σχεδιάζεται το νέο πλαίσιο για την πραγματοποίηση δικών για φορολογικές διαφορές με διαδικασία-εξπρές, ενώ θα ενταθεί το κυνήγι κατά των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.Με τον νέο φορολογικό νόμο αλλάζει πλήρως η διαδικασία επιλογής και η στόχευση των φορολογικών ελέγχων.Καθιερώνονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων με βάση κριτήρια κινδύνου οι οποίες θα τροφοδοτούν τις φορολογικές υπηρεσίες και θα τροφοδοτούνται από το έργο των ελεγκτικών αρχών οι οποίες θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Για την εξυπηρέτηση αυτού του έργου ως τα μέσα του 2011 θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών ΕLΕΝΧΙS.

Η ΓΓΠΣ κατά τους αμέσως επόμενους μήνες πρόκειται να θέσει σε λειτουργία νέα πληροφοριακά συστήματα όπως:

1 Νέο Taxisnet (από 1.12.2010) το οποίο επεκτείνει τις διαδικτυακές υπηρεσίες προς τους φορολογουμένους και θα υποστηρίξει την υποχρεωτική καθολική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από το 2011.

2 Κάρτα αποδείξεων (1.12.2010),η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους τους πολίτες κατά τις αγορές τους προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ηλεκτρονική καταχώριση των αποδείξεων.

3 CΙS (αρχές 2011) το οποίο αποτελεί το πληροφοριακό σύστημα για τη διασύνδεση όλων των τελωνείων μεταξύ τους και με την κεντρική υπηρεσία.

4 ΕLΕΝΧΙS (περί τα μέσα τού 2011),θα υποστηρίξει το έργο των ελεγκτικών αρχών και θα αποτελέσει τη βάση για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Ως την ολοκλήρωση του έργου αυτού η ΓΓΠΣ σε συνεργασία με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές διενεργεί ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στην υπάρχουσα δομή.

5 Τέλος, μέσα στο έτος, αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πλήρης διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών,μέσω της ΓΓΠΣ, με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες που συγκεντρώνουν οικονομικού ενδιαφέροντος πληροφορίες. Ως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης η ΓΓΠΣ αντλεί οικονομικού ενδιαφέροντος πληροφορίες αξιοποιώντας την υπάρχουσα δομή.

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: