Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

4ΕΤΗΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ…ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ…

Αλλα τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας περιμένουν τους Ιρλανδούς, προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες και να εξασφαλιστεί η οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ, από την τρόικα. Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τις λεπτομέρειες του τετραετούς πακέτου, συνολικών περικοπών 15 δισ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στα 15 δισ. ευρώ που ο ιρλανδικός λαός έχει ήδη πληρώσει από το 2008, χωρίς καν αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ... Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, φρόντισε να κάνει λιανά το πόσο θα πληρώνουν οι συμπατριώτες του: 20 ευρώ την εβδομάδα(!).

Η τετραετής ιρλανδική λιτότητα προβλέπει την κατάργηση 24.750 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο περικοπής των κοινωνικών δαπανών κατά 2,8 εκατ. ευρώ συνολικά.

Πρωθυπουργός υπό προθεσμία

Η κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει άλλο 1,9 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος. Μειώνεται επίσης ο κατώτατος μισθός κατά ένα ευρώ στα 7,65 ευρώ η ώρα και αυξάνεται ο ΦΠΑ από 21% σε 22% το 2013 και 24% το 2014.

Με τα μέτρα αυτά ο υπό προθεσμία πρωθυπουργός, Μπράιαν Κόουεν, φιλοδοξεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 11,7% φέτος -32% αν συνυπολογιστεί και η βοήθεια προς τις τράπεζες- στο 9% του χρόνου και στο 3% το 2014.

Ο φόρος 12,5% επί των επιχειρήσεων μένει προς το παρόν ανέγγιχτος, παρά τις γαλλογερμανικές πιέσεις να προχωρήσει στην αύξησή του. Η Ιρλανδία θεωρεί ανάμειξη στα εσωτερικά της τις παρεμβάσεις της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, επικαλούμενη λόγους εθνικής κυριαρχίας.

Πίσω όμως από τους λεονταρισμούς, κρύβονται πολύ πιο πεζοί λόγοι: οι απειλές επιχειρήσεων, όπως η Hewlett-Packard, ότι θα σηκωθούν να φύγουν από τη χώρα αν αυξηθεί ο εν λόγω φόρος.

Το τετραετές πακέτο λιτότητας, το οποίο είχε προαναγγελθεί πριν ακόμη από την προσφυγή της Ιρλανδίας στο μηχανισμό διάσωσης, θεωρείται αναγκαία συνθήκη για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη χορήγηση δανείου, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε στα 85 δισ. ευρώ.

Λεφτά που θα πάνε απευθείας στις τράπεζες, με την εφημερίδα «Irish Independent» να υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η κυβέρνηση του Δουβλίνου ενδεχομένως να διοχετεύσει επιπλέον ρευστό, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, πριν ακόμη εκταμιευτεί η όποια δόση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η ιρλανδική κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιό της στην Τράπεζα της Ιρλανδίας στο 80% από το σημερινό 36% και να προχωρήσει σε πλήρη εθνικοποίηση της Allied Irish, στην οποία κατέχει το 18%. Η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Anglo Irish, έχει επίσης περάσει πλήρως στη δικαιοδοσία του ιρλανδικού δημοσίου.

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: