Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΣΤΟ 50% Η ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ...ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ...

Μπορεί να μην έσπασε το ρεκόρ των ευρωεκλογών του 2009 (τότε είχε ανέλθει στο 47,37%) αλλά και χθες ήταν από τους πρωταγωνιστές, ειδικά στα αστικά κέντρα, δίνοντας ηχηρά μηνύματα (σε όσους βέβαια θέλουν και μπορούν να ακούσουν). Ο λόγος, για την αποχή που έφτασε στο 39%.

Ενδεικτικά, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Στις περιφέρειες τα ποσοστά της αποχής κυμάνθηκαν από 31% (ήταν το μικρότερο, στην Κρήτη) έως το 52,7% στο Β. Αιγαίο. Στην Περιφέρεια Αττικής σκαρφάλωσε στο 43,61%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε μεγάλες πόλεις. Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων έφτασε το 57,01%, στον Πειραιά ήταν 54,53%, στη Θεσσαλονίκη 45,93%, στην Καλλιθέα 50,68%, στη Νίκαια-Ρέντη το 52,03%, στην Πάτρα το 39,12%, στις Σέρρες το 40,21%.

75% στον Αγ. Ευστράτιο

Το... αποκορύφωμα της μη συμμετοχής στην ψηφοφορία εμφανίζεται στον Αγ. Ευστράτιο Λήμνου (στο 74,92% η αποχή), ενώ κατεβαίνοντας νότια, στην Κρήτη, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς εκεί σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ, ότι μέσα σε έξι χρόνια, από τις βουλευτικές εκλογές του 2004, όταν 7.500.000 ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες, έχουμε μια απώλεια στο εκλογικό σώμα 1.500.000 ανθρώπων.

Μπορεί να προσήλθαν αυτή τη φορά στις κάλπες 800 χιλιάδες περισσότεροι απ' ό,τι στις ευρωεκλογές του 2009, αλλά οι ψηφοφόροι των εκλογών της Κυριακής ήταν λιγότεροι κατά ένα εκατομμύριο από τους ψηφοφόρους των εθνικών εκλογών του 2009. Τυχαίο;

Σίγουρα όχι. Οσο εύκολο όμως είναι να καταγράψει κανείς τα ποσοτικά στοιχεία, όταν υπάρχει τουλάχιστον μια βάση σύγκρισης (αν και σηκώνει κουβέντα το κατά πόσο έχουν καθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι), τόσο δύσκολο είναι να μιλήσει, με απόλυτο τρόπο, για την αποχή, που μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες και μορφές. Επιδέχεται πάντως, ίσως να είναι και αναγκαίο, ερμηνείες και προσεγγίσεις.

«Δεν είχαμε exit polls και επομένως δεν είμαστε σε θέση ούτε την ψήφο να ερμηνεύσουμε ιδιαίτερα ούτε και να προσδιορίσουμε με σαφήνεια ποιοι απείχαν, γιατί δεν ξέρουμε ποιοι προσήλθαν», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO, Κώστας Παναγόπουλος. Ομως, από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που είχαμε πριν από τις εκλογές, προσθέτει, μπορούμε να πούμε ότι απ' αυτούς που απείχαν φαίνεται ότι ήταν περισσότεροι εκείνοι που είχαν επιλέξει στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι εκείνοι που είχαν επιλέξει τη Ν.Δ.

Αναφέρει ότι η αποχή φαίνεται να διατρέχει όλα τα κόμματα και εκφράζει την άποψη πως αν δεν αλλάξει κάτι, τα ποσοστά της αποχής και στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, θα βαίνουν σταδιακά αυξανόμενα. «Μπορεί να μην πάμε από το 29% που ήταν στις προηγούμενες βουλευτικές στο 39% της περασμένης Κυριακής, αλλά θα φτάσουμε ενδεχομένως στο 33%. Είμαστε σε μια διαδικασία σταθερής αύξησης της αποχής».

Εχουμε, εξηγεί, μια συμπεριφορά, μια καινούργια ομάδα πολιτών που θεωρώντας ότι το κομματικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο επιλέγει να μην πάρει μέρος στη διαδικασία που το αναπαράγει.

Ως πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας στα πολιτικά κόμματα και το πολιτικό σύστημα ερμηνεύει ο κ. Βερναρδάκης την αποχή. «Είναι συστηματικό αυτό και εμφανίζεται ως στάση, αν θες ιδεολογική. Εχει αρχίσει να μορφοποιείται εδώ και ένα-δυο χρόνια. Φαίνεται ότι υπάρχει μια απενοχοποίηση».

Με οικονομικές δυσκολίες

Σκιαγραφώντας το προφίλ, όπως τουλάχιστον δημοσκοπικά προκύπτει, αυτών που απέχουν, μιλάει για νέους ανθρώπους, και δεν εννοεί τους 18χρονους αλλά μέχρι 35 ετών, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.

Πιστεύει ότι η αποχή πλήττει όλα τα κόμματα, συγκυριακά μόνο και σε μικρή κλίμακα μπορεί να πλήξει περισσότερο κάποιο και στέκεται και ακόμη σε ένα... σημάδι των προχθεσινών εκλογών. Στα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια που «εκτινάχθηκαν» σε σχέση με το παρελθόν. Πλησιάζει το ποσοστό τους το 10% (στις περιφέρειες) και το 5,5% (στους δήμους), όταν πάντα στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσε το 2,5% με 2,6%.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: