Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

52 ΕΚΑΤ. € Η ΤΡΥΠΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σε ποσό που φτάνει τα 52 εκατομμύρια ευρώ εκτινάσσεται η “τρύπα” στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από το τελικό πόρισμα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, πόρισμα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην εισαγγελία.

Η τελική έκθεση της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεπερά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται από 600 σελίδες και αναμένεται να υποβληθεί στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εντός των επόμενων ημερών. Η έκθεση επρόκειτο να παραδοθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο η επιθεωρήτρια ζητούσε συνεχώς παρατάσεις, καθώς το μέγεθος του πορίσματος είναι μεγάλο και η έρευνα πολύπλοκη. Στις αρχές του μήνα ενημέρωσε ότι μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έχει παραδώσει τον φάκελο. Στην προφορική ενημέρωση προς τις εισαγγελικές αρχές η επιθεωρήτρια υποστήριξε ότι το έλλειμμα από τα περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν υπολογιστεί αρχικά, εκτινάχθηκε τώρα στα 52 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σε ποιες κατευθύνσεις διοχετεύθηκαν τα χρήματα, αν και εκτιμάται πως το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία των εργαζομένων που δεν καταβλήθηκαν.
Για την υπόθεση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου ήδη από τον περασμένο Μάιο προφυλακίστηκε ο 46χρονος ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης (φωτ.), που κατηγορείται ότι ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, καταγγέλλοντας όμως την εμπλοκή και πολιτικών προσώπων. Ήδη, μετά την υποβολή των δύο πρώτων εκθέσεων προσωρινών διαπιστώσεων της κυρίας Τσεπερά, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις περί καταχραστών και της συνέργειας σε αυτά. Στο πλαίσιο της ανάκρισης από τον 3ο ειδικό ανακριτή, απολογήθηκε και ακόμη ένας υπάλληλος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν συντάξει κατηγορητήρια για άλλους εμπλεκόμενους, περιμένοντας την τελική έκθεση της επιθεωρήτριας.
Εισαγγελικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, μετά την υποβολή του πολυσέλιδου πορίσματος, οι διώξεις να επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα.

* Εφέτης ανακριτής. Στην εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούν την πορεία της έρευνας του σκανδάλου, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλουν πρόταση για τη διεξαγωγή της έρευνας από εφέτη ειδικό ανακριτή. Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στην ολομέλεια εφετών από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Παναγή Γιαννάκη, αφού πρώτα υποβληθεί το πόρισμα Τσεπερά, καθώς θεωρείται πως η υπόθεση είναι ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας. Η υπόθεση της “τρύπας” στον δήμο Θεσσαλονίκης άρχισε να ερευνάται τον Φεβρουάριο του 2008, με εισαγγελική εντολή, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα. Οι πρώτες διώξεις ασκούνται από τον εισαγγελέα Λάμπρο Τσόγγα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου σε βάρος του 46χρονου ταμία. Οι διώξεις επεκτείνονται και σε άλλα πρόσωπα τον Οκτώβριο του 2009, μετά τη δεύτερη έκθεση.

Του Κώστα Καντούρη

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: