Δευτέρα, Νοεμβρίου 01, 2010

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ µΙΚΡΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣµΟΣ

Η «επόµενη ηµέρα» της δραµατικής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που αποφάσισε τη σύσταση του Μόνιµου Μηχανισµού Διάσωσης βρήκε σχεδόν όλους τους ηγέτες να δηλώνουν νικητές και ικανοποιηµένοι.

Ακόµη κι ο γερµανικός Τύπος, που είχε βγει λάβρος κατά της Ανγκελα Μέρκελ όταν κατέληξε µε τον Ν. Σαρκοζί στη συµφωνία της Ντοβίλ, τώρα τη θεωρεί νικήτρια – και υποστηρίζει ότι το ζήτηµα της στέρησης του δικαιώµατος ψήφου ούτως ή άλλως η καγκελάριος το είχε θέσει διαπραγµατευτικά, ώστε να το αποσύρει περνώντας τους όρους που ήθελε για τον Μηχανισµό.

Οι υπόλοιποι ηγέτες επίσης δηλώνουν ικανοποιηµένοι, αφενός µεν διότι απέτρεψαν τη στέρηση ψήφου – οι κ.κ. Παπανδρέου και Γιούνκερ είχαν φτάσει να απειλήσουν µε βέτο – αφετέρου διότι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας θα είναι «µικρή και περιορισµένη», αποτρέποντας περιπετειώδη δηµοψηφίσµατα.

Βέβαια, οι έµπειροι κοινοτικοί κρατούν… µικρό καλάθι. Οπως λένε, αυτή η ικανοποίηση δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει στις 12 Δεκεµβρίου, όταν ο κ. βαν Ρόµπαϊ θα φέρει τη διατύπωση για την αλλαγή της Συνθήκης, αλλά και η Κοµισιόν τις «λεπτοµέρειες» για τον µόνιµο Μηχανισµό.

Σκληροί όροι
Στις Βρυξέλλες – όπως και στο Βερολίνο – είναι κοινό µυστικό πως τα σχέδια για τον Μηχανισµό είναι λίγο - πολύ έτοιµα – και δεν είναι γεµάτα ροζ χρώµατα:

1 Η ένταξη µιας χώρας-µέλους στον Μηχανισµό Διάσωσης θα συνοδεύεται από σκληρότατους όρους για τη δηµοσιονοµική και οικονοµική της πολιτική – τέτοιους που το «δικό µας» Μνηµόνιο να φαίνεται περίπατος.

2 Ο Μηχανισµός θα ενεργοποιείται εφόσον το Συµβούλιο κρίνει ότι κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο – κι όχι όταν µια χώρα αντιµετωπίζει απλώς προβλήµατα στις αγορές.

1 Παραµένει αδιευκρίνιστο εάν θα µετέχει το ΔΝΤ, αλλά κρίνοντας από τις προηγούµενες θέσεις της Γερµανίας, µάλλον θα έχει σηµαίνοντα ρόλο.

4 Θα µετέχει και ο ιδιωτικός τοµέας – κάτι που σηµαίνει πως µια χώρα που θα λαµβάνει τη συνδροµή του Μηχανισµού θα πρέπει να είναι έτοιµη και για κάποια µορφή αναδιάρθρωσης του χρέους της. Αυτό µε τη σειρά του σηµαίνει ότι ο ιδιωτικός τοµέας θα σκεφθεί δυο φορές πριν αγοράσει οµόλογα «προβληµατικών» χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, µε σηµερινά δεδοµένα), αφού θα υποστεί είτε «κούρεµα» (haircut) είτε επιµήκυνση εξόφλησης. Ετσι, η άνοδος των επιτοκίων για τον δανεισµό αυτών των χωρών πρέπει να θεωρείται δεδοµένη – κάτι που τόνισε κατ’ επανάληψη στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Εν ολίγοις, όπως τόνιζαν οι αρµόδιοι κοινοτικοί, µπορεί οι όροι του µόνιµου Μηχανισµού να φαίνονται – και να είναι – σκληροί για χώρες όπως η Ελλάδα.

Διασφαλίζουν όµως τη βιωσιµότητα της ευρωζώνης – και την παραµονή τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων ευαίσθητων χωρών µέσα σε αυτήν.

ΠΡΕΖΑ TV
1-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: