Είδαμε και... πάθαμε να κατοχυρωθεί το εθνικό μας τυρί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά αποδείχτηκε δώρον άδωρον. Χιλιάδες τόνοι λευκού τυριού βαφτίζονται φέτα, αφού η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει την αγορά, εγχώρια και ξένη. Φέτα-μαϊμού κατά κύριο λόγο διακινούν Δανία, Γερμανία και Γαλλία και χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία). Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως αναφέρθηκε σε συζήτηση την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής ύστερα από επερώτηση 24 βουλευτών της Ν.Δ., είναι ότι στη γερμανική αγορά βρέθηκαν δανικά τυριά, τα οποία στην ετικέτα τους απεικόνιζαν... τσολιάδες! Μάλιστα, το 2002 η ετήσια παραγωγή απομιμήσεων φέτας ήταν 90.000 τόνοι!
Κατοχυρωμένη από το 2007
Η οριστική κατοχύρωση της φέτας ως ελληνικού ΠΟΠ έγινε το 2002 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως τέθηκε σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου 2007. Η φέτα παρασκευάζεται με συγκεκριμένο τρόπο κι αποτελείται από 70% πρόβειο γάλα κι έως 30% γίδινο. Κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ είναι η φέτα απ' όλη την Ελλάδα, πλην της Κρήτης και της Κεφαλονιάς. Μέχρι σήμερα πάνω από 20 ελληνικά τυριά θεωρούνται προστατευόμενα κι ανήκουν στην κατηγορία των ΠΟΠ. Η αδυναμία ελέγχων σαφώς αφορά και άλλα προϊόντα, όμως το πρόβλημα με τα «βαφτίσια» της φέτας είναι τεράστιο, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό και οι απομιμήσεις δίνουν και παίρνουν.
Η Ευρώπη έχει αφήσει περιθώριο για πενταετή συμμόρφωση όσων παράνομα πλασάρουν λευκό τυρί για φέτα. Κι όπως παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, η Ελλάδα μπορεί να παρέμβει στα ευρωπαϊκά όργανα για τη φέτα-μαϊμού εντός Ε.Ε., αδυνατεί όμως σε ό,τι αφορά τις τρίτες χώρες. Την ίδια στιγμή υπάρχει μια τεράστια αγορά που επιθυμεί φέτα, αλλά η Ελλάδα εξάγει μόλις το 10%.
Νοθεία και μέσα
Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνο το εξωτερικό αλλά ακόμη και την εσωτερική αγορά. Η νόθευση της φέτας, όπως μας έλεγαν ειδικοί, γίνεται κυρίως με βόειο γάλα. Αυτή η νόθευση μπορεί να ανιχνευτεί στο εργαστήριο. Ομως γίνεται κι άλλου είδους νόθευση με αλλαγή της αναλογίας 70% πρόβειο ώς 30% γίδινο, υπέρ του γίδινου, η οποία δεν μπορεί να ανιχνευτεί.
Η νοθεία στη φέτα αφορά και την παράνομη εισαγωγή πρόβειου γάλακτος από άλλες χώρες, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Παρ' ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα, δεν είναι λίγα και τα ελληνικά εστιατόρια που σερβίρουν λευκό τυρί για φέτα, αφού η διαφορά στην τιμή είναι τεράστια (έως και 50%). Οι έλεγχοι που γίνονται εντός Ελλάδας είναι δειγματοληπτικοί, ενώ στο εξωτερικό γίνονται ύστερα από καταγγελίες σε πρεσβείες.
12 εκατ. αιγοπρόβατα
Για την παρασκευή φέτας απαιτούνται περίπου 700.000 τόνοι ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος. Με την παρασκευή φέτας ασχολούνται περίπου 103.000 μικρές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η Ελλάδα με 12.000.000 εκτρεφόμενα αιγοπρόβατα παράγει κάθε χρόνο σχεδόν 95.000 τόνους φέτας στα περίπου 400 τυροκομεία της. Οι μικροδιαφορές από φέτα σε φέτα οφείλονται και στις εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων, που καταναλώνουν τα 5.500 είδη της χλωρίδας της χώρας μας.
Ωστόσο, όπως μας ανέφερε ο συνταξιούχος καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γιάννης Κάτανος, το ζήτημα της νοθείας συνδέεται και με τις ελληνικές φυλές προβάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας.
Μόνο ντόπια ζώα
«Ο ευρωπαϊκός κανονισμός -λέει- κάνει σαφέστατα λόγο για παραγωγή φέτας από εγχώριες φυλές. "Ασπονδοι φίλοι" μας εντός της Ε.Ε. θα είχαν συμφέρον να μας καταγγείλουν για τη χρήση μη εγχώριων φυλών στην παραγωγή γάλακτος. Ελληνικές φυλές προβάτων είναι οι: Χίου, Σερρών, καραγκούνικη, βλάχικη κ.ά. Εχουν απομείνει πια 7-8 κι οι υπόλοιπες είναι διασταυρώσεις. Πρόβλημα στη φέτα δεν έχουμε σε ό,τι αφορά το γίδινο γάλα, αφού οι ξένες φυλές δεν επιβίωσαν, επειδή δεν προσαρμόστηκαν στις κλιματικές συνθήκες. Ομως υπάρχει θέμα αν χρησιμοποιείται γάλα από το βελτιωμένο γαλλικό πρόβατο λακόν (lacaune) ή και από διασταυρώσεις με γαλλικές φυλές».
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου