Πέμπτη, Νοεμβρίου 11, 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΜΑΝΤΗΛΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να εκφράσει τη θέση του σχετικά με το αν θα πρέπει να φοράνε οι μαθήτριες την ισλαμική μαντήλα στο σχολείο, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό το ερώτημα θα είναι ένα από θέματα τις εκστρατείας του για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
"Έχω μία τελείως διαφορετική θεώρηση σχετικά με τις ατομικές ελευθερίες", δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους που του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις της Πρώτης Κυρίας της Τουρκίας, η οποία δήλωσε ότι αντιτίθεται στο να φοράνε οι μαθήτριες του δημοτικού την ισλαμική μαντήλα.
Η Χαϊρουνίσα Γκιούλ φορά από τότε που ήταν έφηβη την ισλαμική μαντήλα, όπως και η Εμινέ, η σύζυγος του Ερντογάν, καθώς και οι γυναίκες και οι κόρες πολλών αξιωματούχων του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
"Η ισλαμική μαντήλα δεν μπορεί να φορεθεί στο δημοτικό", δήλωσε η κυρία Γκιούλ επιτιθέμενη στους "αδαείς" γονείς πολλών μαθητών που τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκαν στο σχολείο φορώντας μαντήλα.
Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ πήρε αμέσως το μέρος της συζύγου του και υπερασπίστηκε την απαγόρευση που ισχύει στην Τουρκία για την ισλαμική μαντήλα.
Όμως αρνούμενος να πάρει θέσει ο Ερντογάν "προδόθηκε: ελπίζει να επιτραπεί η ισλαμική μαντήλα στο σχολείο", σχολίασε ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ της εφημερίδας Χουριέτ.
Ο Ερντογάν, που είναι πρωθυπουργός της χώρας από το 2002, άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση σχετικά με την ισλαμική μαντήλα, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε στο σχολείο, είτε στις δημόσιες υπηρεσίες, θα είναι ένα από τα θέματα της εκστρατείας του AKP για τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου 2011.
"Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές (...) Θα πολεμήσουμε μαζί με το λαό μας ώστε αυτό το θέμα να ληφθεί σοβαρά υπόψη", υπογράμμισε.
Οι λαϊκοί κύκλοι της χώρας, ανάμεσά τους ο στρατός και οι δικαστικοί, θεωρούν την ισλαμική μαντήλα πρόκληση στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους και δεν επιθυμούν τη λήψη κανενός μέτρου που θα χαλαρώσει την απαγόρευσή της στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα όμως με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Τούρκων δηλώνουν υπέρ της ισλαμικής μαντήλας στο πανεπιστήμιο.
Ε.Μ.

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: