Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΣ ΤΡΕΛΗΣ ΟΜΩΣ…

Σαρωτικές αλλαγές επίκεινται στη δομή λειτουργίας του Δημοσίου από τις αρχές του 2011, με ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, μετακινήσεις των υπεράριθμων υπαλλήλων, αλλά και μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές τονίζουν ότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος απολύσεων για χιλιάδες εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αν και από την κυβέρνηση προκρίνεται το σχέδιο μετατάξεων για τις προβληματικές ΔΕΚΟ.
Πολλές από τις χρόνιες δυσλειτουργίες του Δημοσίου μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα, εκτιμά ο υπ. Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος εστιάζει στον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού κυρίως με μετατάξεις από αντιπαραγωγικές υπηρεσίες σε άλλες, όπου υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις προσωπικού.
Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, που θα διευκολύνει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς σήμερα κυριαρχεί μια γραφειοκρατική δυσκινησία στις μετατάξεις με αποτέλεσμα ένα ντόμινο δυσλειτουργιών με βασικό θύμα τον πολίτη. Δεν μπορεί, π. χ., να μετακινηθεί εργαζόμενος από έναν δήμο σε έναν κρατικό φορέα.
Κεντρικό σημείο για την ανασύνταξη του Δημοσίου και τις αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι η «απογραφή» των εργαζομένων, την οποία καλούνται οι φορείς να ολοκληρώσουν έως το τέλος του χρόνου. Πρέπει δηλαδή να καταγράψουν αναλυτικά τι «είδους» προσωπικό απασχολούν και βεβαίως εάν έχουν οργανικά κενά ή πλεονάζον προσωπικό.
Η καταγραφή των δεδομένων θα συνοδεύεται από την εκτίμηση των αναγκών που έχουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε ανθρώπινο δυναμικό. Η αποτύπωση των υπεράριθμων υπαλλήλων θα προκύψει, πάντως, και από το πλήθος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στις υπηρεσίες. Δεν είναι δυνατόν, π. χ., ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ σε μια επαρχιακή πόλη 10.000 κατοίκων να απασχολεί πολλαπλάσιους υπαλλήλους από ένα αντίστοιχο κατάστημα σε ένα αστικό κέντρο. Επίσης, μια υπηρεσία εφορίας σε έναν μικρό δήμο της Αττικής δεν μπορεί να έχει το ίδιο προσωπικό με την εφορία στον Δήμο Περιστερίου, που αριθμεί 80.000 κατοίκους, λέγεται χαρακτηριστικά.

7 απαντήσεις για τις αλλαγές

1. Πού θα γίνουν μετατάξεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα;
Πρώτον, υπάρχουν οι μετατάξεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Οι υπάλληλοι από τις καταργούμενες νομαρχίες, περίπου 19.000, μετακινούνται αυτοδίκαια σε δήμους και περιφέρειες.
Δεύτερον, οι μετατάξεις που θα προκύψουν από το σχέδιο νόμου που αφορά την Κατάργηση και Συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση οι υπάλληλοι των συγχωνευόμενων φορέων θα μεταταγούν σε συναφείς θέσεις του Δημοσίου, κατά προτεραιότητα στον νομό στον οποίο εργάζονται. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις θα μεταταγούν σε γειτονικό νομό.
Τρίτον, οι μετατάξεις που επιφέρουν οι αλλαγές στον ΟΣΕ. Σε αυτήν την περίπτωση ο νόμος του υπουργείου Υποδομών προβλέπει τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μεταταγούν, περίπου 1.800, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει να εξετάσει ανά νομό τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Με βάση την ενημέρωση που θα έχει το υπουργείο Εσωτερικών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους τους ΟΣΕ να επιλέξουν μέσω αιτήσεων τις θέσεις στις οποίες θέλουν να πάνε. Θα τους δίνεται η δυνατότητα τριών επιλογών.

2. Πόσοι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις θα μεταταγούν;
Τον δρόμο της μετάταξης θα πάρουν περίπου 15.000 εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ και δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 οι 6.000 φορείς θα συγχωνευθούν και το προσωπικό τους είτε θα μεταταγεί στις νέες δομές (αιρετές περιφέρειες) είτε σε κεντρικές υπηρεσίες των ενοποιημένων δήμων. Η μεταφορά τους θα γίνει με απόφαση των νέων δημοτικών συμβουλίων και θα καταλάβουν προσωποπαγείς θέσεις - δηλαδή θέσεις οι οποίες θα καταργηθούν μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία.

3. Τι θα γίνει με τους εργαζομένους που «περισσεύουν» από τις προβληματικές ΔΕΚΟ (αστικών συγκοινωνιών κ. ά.);
Περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι που θεωρούνται πλεονάζον προσωπικό στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ μεταφορών θα οδηγηθούν σε... σειρά μετατάξεων. Από τη μια, το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες προβλέπει τη μείωση του προσωπικού κατά περίπου 2.000 άτομα (μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις) και από την άλλη δεκάδες πρώην υπάλληλοι της Ολυμπιακής μετατάσσονται στον ελλειμματικό ΗΣΑΠ ή στις επιχειρήσεις ΟΑΣΑ (περίπου 90), ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν οι συγκεκριμένοι απολυμένοι που μετατάσσονται στις θυγατρικές του ΟΑΣΑ θα ακολουθήσουν και πάλι τον δρόμο της μετάταξης σε κάποιον άλλο αυτή τη φορά οργανισμό του Δημοσίου.

4. Σε ποια φάση είναι η διαδικασία μετάταξης των απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής;
Από τους 2.100 που έχουν καταθέσει εδώ και 11 μήνες αιτήσεις μετάταξης σε κάποιον οργανισμό του Δημοσίου, μόλις 550 άτομα έχουν καταφέρει να προσληφθούν, ένα χρόνο μετά, σε θέσεις ορισμένων δήμων, στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, την ΥΠΑ, τα ΕΛΤΑ, τον ΗΣΑΠ και τον ΟΑΕΔ.

5. Τι γίνεται με τη μετάταξη των πιλότων και των τεχνικών της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας;
Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τις περισσότερες από τις 700 μετατάξεις, που προβλέπονται μετά το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα. Προειδοποιούν μάλιστα με απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μετατάξεις 325 πιλότων, 162 τεχνικών και περίπου 200 εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων.

Οι συμβασιούχοι

6. Θα απομακρυνθούν συμβασιούχοι από Δημόσιο και ΟΤΑ;
Περίπου 25.000 συμβασιούχοι αναμένεται να απομακρυνθούν από τον στενό δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Αν και ο υπ. Οικονομικών έκανε λόγο για 10.000 άτομα, στελέχη της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ αφορά περικοπές σε μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων, που δεν αποκλείεται να υπερβούν τις 25.000.
Από τους 14.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις περίπου 6.000 θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ για τους υπόλοιπους 8.000, οι οποίοι εργάζονται σε προνοιακά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε. Ε., καταβάλλεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτά. Δεν θα ανανεωθούν επίσης οι συμβάσεις σε 5.000 εποχικούς υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων.

7. Υπάρχει κίνδυνος απολύσεων για τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου που απασχολούνται στις δημοτικές επιχειρήσεις που καταργούνται;
Κανένας κίνδυνος δεν υφίσταται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφ. Εσωτερικών Γ. Ντόλιου, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες μετά τις συγχωνεύσεις θα παραμείνουν μόλις 2.000.

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: