Άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, να δημιουργηθεί Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα προβλέπει μία διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου, διευρύνθηκε, αργά χθες το βράδυ, στις 865 μονάδες βάσης (8,65 εκατοστιαίες μονάδες) για να υποχωρήσει πριν από μισή ώρα στο επίπεδο των 840 μονάδων βάσης. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας έφτασε, χθες το βράδυ, στο 7,24%, που είναι το υψηλότερο μετά την ένταξη της χώρα στην ΟΝΕ, σημειώνοντας αύξηση 32 μονάδων βάσης. Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και για το επιτόκιο του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σήμερα το πρωί στο 6,27%.
Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, άνοδος σημειώθηκε και στο κόστος των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS). Το CDS για την Ελλάδα αυξήθηκε, χθες, κατά 37 μονάδες βάσης στις 831,5 μ.β., που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας ανέβηκε 22 μ.β. στις 495,5 μ.β.
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, η βρετανική εφημερίδα Financial Times αποδίδει την αύξηση των spreads και των επιτοκίων στην αναφορά, που περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για την ανάληψη μέρους του κόστους από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της Ευρωζώνης και από τους ιδιωτικούς φορείς - τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κ.α. - που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα της χώρας. Οι όροι με τους οποίους θα γίνεται η αναδιάρθρωση θα καθορισθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει το Δεκέμβριο, με βάση τις αναλυτικές προτάσεις που θα υποβάλει ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι μετά από διαβούλευση με τις χώρες -μέλη. Ωστόσο, οι ιδιώτες επενδυτές αναμένουν ότι το κόστος που θα επωμισθούν θα είναι κάποιας μορφής μείωση των απαιτήσεων τους έναντι της χώρας, της οποίας θα γίνει αναδιάρθρωσης του χρέους. Το γεγονός αυτό τους κάνει να τιμολογούν ακριβότερα τα ομόλογα των χωρών με υψηλότερο χρέος και έλλειμμα.
«Αν δεν γνωρίζεις το σχέδιο και οι άγνωστοι είναι πολλοί, απλώς δεν επενδύεις», λέει ο κ. Ρον Ντάβιντσον, επικεφαλής της διεύθυνσης σταθερού εισοδήματος της Alliance Trust Asset Management. Σύμφωνα, ωστόσο, με το δημοσίευμα των Financial Times, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έδειξαν ευαισθησία στην αντίδραση της αγοράς ομολόγων. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης είπε, όσον αφορά τις αντιδράσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ για τη συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων στην αναδιάρθρωση: «Η Κυβέρνηση τις παίρνει σοβαρά…Είναι γνωστό ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θέλουν την αβεβαιότητα».
Τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας - σε μικρότερο βαθμό και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας - αναζωπυρώθηκαν από τις αρχές της περασμένη εβδομάδας, κυρίως από Αμερικανούς οικονομολόγους και επενδυτές. Ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pimco - της μεγαλύτερης εταιρία επενδύσεων σε ομόλογα - κ. Μοχάμεντ Ελ-Εριάν θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανή μέσα στην επόμενη τριετία. Την άποψη αυτή αμφισβητεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, ο οποίος ανέφερε χθες ότι είναι πιθανό ότι η Ελλάδα , η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αποφύγουν τη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους τους, επειδή έχουν ισχυρή εγχώρια βάση τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων, που θα αγοράζουν τα κρατικά ομόλογά τους και σε δύσκολες περιόδους.
ΠΡΕΖΑ TV
2-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου