Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναχώρησε απόψε από την Πορτογαλία, μετά τις επαφές που είχε στη Λισαβόνα με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ και της συνόδου ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε ο Ομπάμα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες υποσχέθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για να διασφαλίσουν την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων του Κύκλου της Ντόχα για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών.
"Επισημάναμε τη δέσμευσή μας να απαρνηθούμε τον προστατευτισμό ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας (...) Αναγνωρίζουμε ότι το 2011 είναι μια κρίσιμη περίοδος ευκαιρίας και ότι οι δεσμεύσεις μεταξύ όλων των διαπραγματευτών πρέπει να ενταθούν και να επεκταθούν για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία που θα επεκτείνει το εμπόριο και τις ανοικτές αγορές", σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΗΠΑ και ΕΕ μετά τη λήξη της συνάντησης των ηγετών τους.
Ο Ομπάμα, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άδραξε την ευκαιρία για να καλέσει τους Ρεπουμπλικανούς να επικυρώσουν στο Κογκρέσο τη νέα συμφωνία START για τα πυρηνικά όπλα.
Την ίδια έκκληση έκαναν επίσης ο Μεντβέντεφ και έξι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, σε κοινή εμφάνισή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Η συνθήκη υπογράφηκε από τους προέδρους Ομπάμα και Μεντβέντεφ τον περασμένο Απρίλιο και δεσμεύει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να περιορίσουν τα πυρηνικά όπλα τους κατά 30% μέσα σε επτά χρόνια.
Περιλαμβάνει επίσης μέτρα "επαλήθευσης".
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η συνθήκη είναι ζωτικής σημασίας γιατί θα επιτρέψει στους Αμερικανούς επιθεωρητές να συγκεντρώσουν ακριβή στοιχεία για την κατάσταση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τζον Κάιλ, καθυστερούν την επικύρωσή της με το αιτιολογικό ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά και ότι οι ανησυχίες τους είναι απίθανο να έχουν καθησυχαστεί πριν από το τέλος του έτους.


ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: