Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2010

ΛΕΦΤΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ "ΘΗΣΕΑ"

Το ένα μετά το άλλο σταματούν ελλείψει χρηματοδότησης δεκάδες δημοτικά έργα τα οποία είχαν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Θησέας”.
Η διακοπή του χρηματοδοτικού προγράμματος έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αιρετών της αυτοδιοίκησης, καθώς ακυρώνονται παρεμβάσεις που θα βελτίωναν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και των εργοληπτών οι οποίοι βλέπουν τις πηγές εσόδων τους να συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να θέτουν ζήτημα ακόμη και για την ίδια την επιβίωση των εταιρειών τους.
“Ήδη δεκάδες εργοληπτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού. Εάν παραμείνει η ίδια κατάσταση, πολλοί συνάδελφοι θα αναγκαστούν ακόμη και να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Γάγαλης.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, εδώ και αρκετούς μήνες το κράτος βρίσκεται σε μια άτυπη στάση πληρωμών για όλα τα έργα που υλοποιούνται μέσω οποιουδήποτε άλλου προγράμματος πλην του ΕΣΠΑ. “Σε ό,τι αφορά τα έργα των δήμων, υπήρχε μια σταθερή και καλή ροή χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Θησέας’. Πλέον όμως οι πληρωμές έχουν παγώσει και για τα έργα αυτά, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν μείζονα προβλήματα για τις εργοληπτικές εταιρείες”, τονίζει ο κ. Γάγαλης.
Σε διακοπή των εργασιών προχώρησε το τελευταίο διάστημα η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της ανάπλασης 29 κάθετων οδικών αξόνων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Δημητρίου, οι εργασίες διακόπηκαν, καθώς ο εργολάβος παρέμενε απλήρωτος επί σειρά μηνών, διότι το κράτος δεν κατέβαλε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος “Θησέας”.
Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είχε προϋπολογιστεί στο ύψος των περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, περιελάμβανε την ανάπλαση όλων των κάθετων δρόμων στο τμήμα από την Εθνικής Αμύνης μέχρι και την Ίωνος Δραγούμη. Ο εργολάβος όμως ολοκλήρωσε τις εργασίες μόνο για τμήματα των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και Αλεξάνδρου Σβώλου, αφού στο μεσοδιάστημα σταμάτησε η ροή της χρηματοδότησης.
Ανάλογη τύχη είχε και το έργο της ανάπλασης των πεζοδρομίων σε 34 δρόμους στις περιοχές του Α΄ και του Γ΄ δημοτικών διαμερισμάτων, προϋπολογισμού περίπου 1,8 εκατ. ευρώ. “Το έργο σταμάτησε, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο ανάδοχος δεν πληρώθηκε”, υπογραμμίζει ο κ. Δημητρίου.

Χάθηκαν στο… παρά πέντε
Στο… παρά πέντε χάθηκε η ευκαιρία να υλοποιηθούν μέσω του “Θησέα” δεκάδες έργα και στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου εκφράζει την έντονη δυσφορία του για τη διακοπή του προγράμματος και κάνει λόγο για λεηλασία των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. “Παρότι στους Αμπελόκηπους εκτελέσαμε κανονικά όλα τα έργα που είχαμε εντάξει στον ‘Θησέα’, πολλοί άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τις παρεμβάσεις που είχαν προγραμματίσει, καθώς εντελώς αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει αποκλειστικά όσα έργα είχαν συμβασιοποιηθεί μέχρι και τα τέλη Ιουνίου”.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και ο δήμος Μενεμένης, όπου την ύστατη ώρα απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα “Θησέας” τρία έργα. Πρόκειται για την αναβάθμιση των δρόμων στον συνοικισμό του Αγίου Νεκταρίου, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Κομνηνών (33.850 ευρώ) και την εκτέλεση ορισμένων συμπληρωματικών εργασιών στο πολιτιστικό κέντρο της οδού Βότση (168.300 ευρώ). “Παρότι είχαν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες και η σύνταξη των όρων της διακήρυξης, δεν προλάβαμε να δημοπρατήσουμε τα έργα στην ασφυκτική προθεσμία που τέθηκε”, επισημαίνει ο δήμαρχος Μενεμένης Γιώργος Ακτσελής. Στον αέρα, για τον ίδιο λόγο, βρέθηκε και το έργο της κατασκευής ενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Ολυμπιάδος, στον δήμο Ευόσμου.
Ανάλογα προβλήματα με την πρόοδο έργων που υλοποιούνταν μέσω του “Θησέα” καταγράφονται και στον δήμο Σταυρούπολης. “Η χρηματοδότηση σταμάτησε για το έργο της ανάπλασης της οδού Γωγούση, προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο προσπαθούμε πλέον να ολοκληρώσουμε με πόρους του δήμου”, επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σταυρούπολης Βασίλης Αναστασιάδης. Με πόρους του δήμου Σταυρούπολης εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και το έργο της ανάπλασης της οδού Λαμπράκη. “Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν χρηματοδοτήθηκε τελικά από το διαδημοτικό σκέλος του ‘Θησέα’, όπως προβλεπόταν, καθώς δεν υπήρξε επαρκής χρόνος ώστε να υπογραφεί η σύμβαση εντός προθεσμίας”, σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης.

Της Βαρβάρας Ζούκα

ΠΡΕΖΑ TV
18-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: