Τον δύσκολο στόχο της περαιτέρω µείωσης του ελλείµµατος κατά5 δισ. ευρώ το 2011, από τα 22 στα 17 δισ. ευρώ, έθεσε η κυβέρνηση στον προϋπολογισµό που κατέθεσε χθες στη Βουλή, επιστρατεύοντας φιλόδοξα, αλλά και επώδυνα µέτρα, προκειµένου να καθησυχάσει την τρόικα ότι όχι µόνο δεν χαλαρώνει την προσπάθεια, αλλά αντίθετα παραµένει πιστή στην αρχική συµφωνία µαζί της.
Ετσι, ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου, τον ∆εκέµβριο. Στο πλαίσιο αυτό, πέφτει βαθύ µαχαίρι, ύψους 800 εκατ. ευρώ στις ∆ΕΚΟ, όπου µειώνονται αποδοχές και επιδόµατα, προβλέπεται να χάσουν τη δουλειά τους 10.000 συµβασιούχοι ορισµένου χρόνου σε όλο το ∆ηµόσιο, ενώ ο υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό ακόµη και το ενδεχόµενο απολύσεων στον δηµόσιο τοµέα. Ακόµη καθιερώνεται η χορήγηση των οικογενειακών επιδοµάτων, όπως το επίδοµα πολυτέκνων, µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια.
Συνολικά, ο προϋπολογισµός του 2011 προβλέπει µέτρα ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα τµήµα 8,2 δισ. ευρώ προβλεπόταν ήδη από το Μνηµόνιο και τα υπόλοιπα 6,13 δισ. ευρώ συµφωνήθηκαν εκ των υστέρων µε την τρόικα, για να καλυφθεί η απόκλιση από τους στόχους του 2010 (που σηµειώθηκε λόγω αναθεώρησης των στοιχείων από την Eurostat, αλλά και λόγω υστέρησης εσόδων).
Ακριβαίνουν πετρέλαιο - εισιτήρια
Οι καταναλωτές θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη µε την αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11%στο 13% (και του πολύ χαµηλού από το 5,5% στο 6,5%)
και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιµα θέρµανσης καικίνησης από τον Οκτώβριο, που προβλέπεται να αποφέρει αύξηση εσόδων περίπου 1 δισ. ευρώ. Ακριβότερα θα πληρώσουν επίσης τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και µια σειρά από υπηρεσίες ∆ΕΚΟ.
Ακόµη, ο στόχος για τη µείωση του ελλείµµατος βασίζεται σε µεγάλο βαθµό στην αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής µε πρόβλεψη για έσοδα 2,3 δισ. ευρώ και τον περιορισµό των δαπανών υγείας κατά 2,1 δισ. ευρώ.
Αβεβαιότητα για τα έσοδα
Πολλά από τα παραπάνω µέτρα, ωστόσο, δεν περιγράφονται µε λεπτοµέρειες, ενώ η απόδοσή τους εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τη λειτουργία του διοικητικού µηχανισµού, κάτι που – όπως επεσήµαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύµφωνα µε πληροφορίες, στις µέχρι τώρα διαπραγµατεύσεις – συνεπάγεται έναν βαθµό αβεβαιότητας, ως προς την αποτελεσµατικότητά τους. Ετσι, από χθες και µέχρι αύριο συνεχίζονται σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγµατεύσεις µε την αντιπροσωπεία της τρόικας, σε τεχνικό επίπεδο, προκειµένου να συγκεκριµενοποιηθούν και να συµπληρωθούν, αν χρειασθεί, για να αποδώσουν τα αναµενόµενα. Εποµένως, ώς αύριο είναι πιθανό να έχουν προστεθεί και άλλα µέτρα, χωρίς όµως πρόσθετο κόστος. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες διαβεβαίωσε ότι τα µεγέθη του προϋπολογισµού του 2010 και του 2011, και τα µέτρα έχουν συµφωνηθεί µε την τρόικα και δεν είναι απλώς εκτιµήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
∆ύσκολη χρονιά
Το 2011, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισµό, θα είναι µια δύσκολη χρονιά. Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της κι έτσι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος κατά 4,2%, έναντι προηγούµενης πρόβλεψης για 4%, ενώ το 2011 θα υποχωρήσει κατά 3% και όχι κατά 2,6%, όπως υπολόγιζε µέχρι πρόσφατα. Η ανεργία εξελίσσεται εκρηκτικά µε το ποσοστό της να ανέρχεται από 12,1% φέτος σε 14,6% το 2011 και στο 14,8% το 2012, όταν – θεωρητικά – η χώρα θα µπαίνει σε ανάκαµψη µε προβλεπόµενη αύξηση ΑΕΠ κατά 1,1%. Εκρηκτικό όµως είναι επίσης το πρόβληµα του δηµόσιου χρέους,το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε µεγαλύτερο από το πρόβληµα του ελλείµµατος. Το ύψος του διαµορφώθηκε σε 126,5% του ΑΕΠ το 2009 και ανεβαίνει στο 142,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 152,6% του ΑΕΠ το 2011, όταν θα φτάσει στα 348,5 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 οι χρηµατοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισµού θα φτάσουν στα 69,5 δισ. ευρώ.
Πλεονάσµατα από το 2012
Γι’ αυτό και οκ. Παπακωνσταντίνου τόνισε χθες, απευθυνόµενος στα ώτα των αγορών και των δανειστών µας, ότι «η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν ζήτησεεπιµερισµό της περαιτέρω προσπάθειας που χρειάζεται να κάνει σε παραπάνω από έναν χρόνο. ∆εν νοείται να καθυστερεί τη δηµοσιονοµική της προσαρµογή διότι τότε καθυστερεί την αποκλιµάκωση του δηµόσιου χρέους. Πρέπει να κάνει ό,τιχρειάζεται για να αρχίσει να έχει πρωτογενή πλεονάσµατα». Κάτι που, όπως είπε, θα συµβεί από το 2012.
Το έλλειµµα του προϋπολογισµού προβλέπεται να µειωθεί από το 9,4% φέτος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011. Τα φορολογικά έσοδα, παρά τις αυξήσεις του ΦΠΑ και του πετρελαίου, θα αυξηθούν µόνο κατά 1,8% λόγω ύφεσης. Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισµού προβλέπονται σχεδόν στάσιµες, µε αύξηση 0,5%, έναντι µείωσης κατά 10,7% φέτος.
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου