Τετάρτη, Νοεμβρίου 24, 2010

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ "ΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ". Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους εταίρους της να έχουν "το θάρρος" να επιβάλουν "όρια στις αγορές" συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, "οι οποίοι κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια".
"Αυτοί που κερδίζουν χρήματα από τα πολύ υψηλά επιτόκια, από τα κρατικά ομόλογα,πρέπει να υπομένουν επίσης τους κινδύνους", τόνισε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.
"Πρέπει η πολιτική να έχει το θάρρος να μοιράζεται τον κίνδυνο", είπε με αφορμή αυτούς τους ιδιώτες πιστωτές.
"Εδώ πρόκειται για πολιτική προτεραιότητα, για την επιβολή ορίων στις αγορές", πρόσθεσε.
Η Γερμανία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα των ιδιωτών κατόχων κρατικών ομολόγων στο κόστος διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό οικονοιμκής στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.
"Οι αγορές ανησυχούν όταν το λέμε αυτό", παραδέχτηκε η καγκελάριος, η οποία είχε δηλώσει χθες ότι δεν θα "ενδώσει" στο σημείο αυτό, που είναι ουσιώδες για το Βερολίνο.
Παράλληλα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία, "υπό όρους" οι οποίοι θα επιτρέψουν στη χώρα "να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης" των δημοσίων οικονομικών της.
Η Γερμανία, η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία και χρηματοδότης του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης το οποίο συγκροτήθηκε την άνοιξη και τη στήριξη του οποίου ζήτησε το Δουβλίνο την Κυριακή, "θα απαντήσει θετικά στο αίτημα της Ιρλανδίας, οι (ευρωπαίοι) υπουργοί Οικονομικών το είπαν".
Η βοήθεια θα χορηγηθεί υπό όρους "που θα προτάξουν τη λήψη μέτρων ώστε η χώρα να επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης" των δημοσίων οικονομιών της, τόνισε η Μέρκελ.
Α.Γ.

ΠΡΕΖΑ TV
24-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: