Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2010

ΧΩΡΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΚΟΠΙΑ

Νερόβραστες μπορεί να χαρακτηριστούν οι ετήσιες εκθέσεις προόδου για την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή περιορίζεται σε μια καταγραφή γεγονότων και σε διαπιστώσεις, αποφεύγοντας συστάσεις, κριτική και αιχμές.

Ετσι, στην έκθεση για την ΠΓΔΜ παρατηρείται «μικρή πρόοδος» στην καταπολέμηση της διαφθοράς και «περιορισμένη πρόοδος» όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης. Επίσης, ενώ χαρακτηρίζεται «εποικοδομητικός» ο ρόλος της ΠΓΔΜ στις σχέσεις με τα γετονικά κράτη-μέλη, αναγνωρίζεται στη συνέχεια ότι η σχέση μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων «επηρεάζεται αρνητικά από το άλυτο πρόβλημα της ονομασίας». Και επαναλαμβάνεται ότι «η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, περιλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ζωτικής σημασίας».

Στην έκθεση για την Τουρκία, διαπιστώνεται ότι «παραμένουν σημαντικά εμπόδια στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας», παρά το γεγονός ότι η Ενωση κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις που αφορούν τις σχέσεις με την Κύπρο. Και αναφέρεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει δημόσια τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Χαρακτηρίζεται θετική εξέλιξη η λειτουργία του Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά, επισημαίνεται ότι η Χάλκη παραμένει κλειστή, ότι η ελληνική μειονότητα αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι εξακολουθεί να υφίσταται το «casus belli» στις σχέσεις με την Ελλάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: