Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΝΕΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ...ΣΤΗΝΟΥΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙΣ...ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΕΠΙΤΟΚΙΑ..ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΎΣ...ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΗΜΕΣ...ΕΤΣΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ...

Αυξάνεται η πίεση στα ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τα επιτόκια των οποίων κινούνται καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων από το 2013. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 8%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της Ιρλανδίας πλησίασε στο 7%. Η ένταση επηρεάζει και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο "σκαρφάλωσε" προς τις 920 μονάδες βάσης (9,2 εκατοστιαίες μονάδες), μετά την υποχώρηση χθες κάτω από τις 900 μονάδες βάσης.

Η ένταση στις αγορές των ομολόγων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης εξακολουθεί να πιέζει προς τα κάτω και το ευρώ, το οποίο σήμερα κινείτο κάτω από το επίπεδο των 1,39 δολαρίων. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν πλέον πολύ πιθανό ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα αναγκασθούν να προσφύγουν για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) - που συστήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και "προικοδοτήθηκε" με 750 δις ευρώ - για να αποφύγουν την υπερβολική έκθεσή τους σε υψηλότοκο δανεισμό.

"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα χρειαστούν τελικά βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο", δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs κ. Έρικ Νίλσεν, προσθέτοντας: "Το κόστος χρηματοδότησής τους τώρα είναι σαφώς μη διατηρήσιμο". Την ίδια άποψη έχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, και ορισμένοι αναλυτές στο Δουβλίνο, οι οποίοι θεωρούν ότι η ιρλανδική Κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την ένταξή της στο Ταμείο, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να χρειασθεί να προσφύγει στις αγορές για αρκετούς μήνες, λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που έχει. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί άνθρωποι της αγοράς θεωρούν όλο και πιο πιθανή μία αναδιάρθρωση του χρέους ή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με άλλο άρθρο του Bloomberg, η κατάσταση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα γίνει πιο δύσκολη, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να περιορίσει τη χρηματοδότησή της προς τις τράπεζες τους, την οποία χρειάζονται λόγω της δυσχέρειας πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έγινε πολύ δύσκολη μετά από την απόφαση των "27" να εγκρίνουν τη γερμανική πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίζουν από το 2013 προβλήματα χρηματοδότησης, στο κόστος της οποίας θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες.

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: