Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

ΑΝΤΙΔΙΑΛΟΓΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΑΕΙ- ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ,ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΠ,ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ

Σε «θέση μάχης» παρατάσσονται τα πανεπιστήμια και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εν όψει αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, η μία μετά την άλλη, δηλώνουν ότι το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας « δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου » και καταγγέλλουν παράβαση του Συντάγματος και του αυτοδιοικήτου των ΑΕΙ. Ηδη μάλιστα πολλά Ιδρύματα διοργανώνουν «αντιδιάλογο», στήνοντας ηλεκτρονικές «συνομιλίες» για να συγκεντρωθούν απόψεις και να κατατεθούν προτάσεις για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός του κ. Γ. Πανάρετος επανήλθε χθες στο θέμα της οικογενειοκρατίας στα πανεπιστήμια, ζητώντας στοιχεία ως τις 19 Νοεμβρίου από 11 πανεπιστήμια που δεν απάντησαν ακόμη σε σχετικό έγγραφό του.

Στο έγγραφο με το οποίο ζητήθηκαν στοιχεία σχετικά με τους διορισμούς καθηγητών συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων δεν απάντησαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου και οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Ιωαννίνων. Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων αυτών μάλιστα δεν προτίθενται να στείλουν στοιχεία ούτε ως τη νέα ημερομηνία που όρισε το υπουργείο Παιδείας, καθώς επικαλούνται στην πλειονότητά τους θέματα προσωπικών δεδομένων.

Χθες αποχώρησε επισήμως από τον διάλογο επί του κειμένου που έδωσε στη δημοσιότητα για αλλαγές στα ΑΕΙ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «το κείμενο αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, καθ΄ όσον περιλαμβάνει προτάσεις με τις οποίες παραβιάζονται βασικές ακαδημαϊκές αρχές, θίγεται ο χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ζήτημα που εγείρει σοβαρό θέμα συνταγματικότητας».

Από τον διάλογο έχει ήδη αποχωρήσει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι πρυτανικές αρχές του οποίου δεν παρέστησαν καν στην τελευταία σύνοδο των πρυτάνεων ΑΕΙ για να ακούσουν επισήμως τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Σκληρές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και οι διοικήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και των πανεπιστημίων Αιγαίου και Ιωαννίνων. «Το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου επιβαρύνει επικίνδυνα τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας» αναφέρει στην απόφαση που εξέδωσε το κορυφαίο ακαδημαϊκό όργανο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά τους τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάλεσαν την κυβέρνηση απλά «να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κατάθεση νόμου με το πλαίσιο που ανακοινώθηκε».

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: