Κυριακή, Νοεμβρίου 07, 2010

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΠΑΚΕΤΑ …

Διεθνοποιημένες είναι πλέον οι έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών μετά τη μαζική αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε πρεσβείες και ηγέτες άλλων χωρών. H αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει ήδη απευθυνθεί και συνεργάζεται στενά με ομόλογες υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό -κι όχι μόνον- επίπεδο για την άντληση στοιχείων και πληροφοριών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέμπτη ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ο διοικητής της ΕΥΠ συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Γερμανίας, ενώ ενημερώσεις έγιναν και στους αστυνομικούς συνδέσμους των πρεσβειών της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η εκτός συνόρων -για πρώτη φορά- διεύρυνση της δράσης της εγχώριας τρομοκρατίας που κατέστη εμφανής με την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων, οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε στενή και άμεση συνεργασία με υπηρεσίες ασφαλείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις ελληνικές διωκτικές αρχές και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, που είναι πάντα ανοικτοί, τέθηκαν σε συναγερμό μόλις εντοπίστηκαν τα πρώτα πακέτα, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν η τρομοκρατική δράση, έτσι όπως εκδηλώθηκε, ήταν εγχώριας «κατανάλωσης» ή αν το κουβάρι της τρομοκρατίας είχε απολήξεις και στο εξωτερικό. Η επιβεβαίωση, από τις πρώτες κιόλας ώρες, της εκτίμησης υψηλόβαθμων στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πως οποιοσδήποτε συσχετισμός των παγιδευμένων πακέτων με διεθνή τρομοκρατία ήταν ατυχής, δεν σηματοδότησε εσωστρέφεια στις έρευνες.

Το αντίθετο, μάλιστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργοποιήθηκαν «κανάλια» επικοινωνίας με στελέχη των διωκτικών αρχών που διατηρούν επαφές στην ανταλλαγή πληροφοριών με συναδέλφους τους στις υπηρεσίες ασφαλείας τόσο της Ιταλίας όσο και της Γερμανίας, που είχαν άλλωστε πρόσθετους λόγους να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη υπόθεση, λόγω των παγιδευμένων πακέτων που έφθασαν στις χώρες τους. Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε πλήρη αξιοποίηση των διεθνών συνεργασιών, δεν ήταν, όπως δήλωνε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος των αρχών ασφαλείας, «μόνον το γεγονός ότι παγιδευμένα δέματα έφθασαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως το γεγονός, ότι σημαντικές πληροφορίες που υπήρχαν από καιρό έκαναν λόγο για διεθνείς διασυνδέσεις των εγχώριων τρομοκρατών για απόκτηση τεχνογνωσίας». Οι πληροφορίες για ανταλλαγή εμπειριών με τρομοκρατικές ομάδες, που έδρασαν κυρίως στην Ιταλία, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά και στην Ισπανία, ήταν σε γνώση των ελληνικών διωκτικών αρχών και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχαν «αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί».

Τεχνογνωσία εξ Εσπερίας...

Η ύπαρξη ανταλλαγών στο πεδίο της τεχνογνωσίας μελών των εγχώριων τρομοκρατικών ομάδων με αντίστοιχες του εξωτερικού, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τεθεί σε γνώση των ελληνικών διωκτικών αρχών τουλάχιστον πριν από τρία χρόνια, όταν Ιταλοί συνάδελφοί τους είχαν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για συναντήσεις και επαφές στο περιθώριο της συνόδου αστυνομικής συνεργασίας «Μεσόγειος». Τότε, μάλιστα, όπως δήλωνε στην «Κ» αρμόδια πηγή από τις αρχές ασφαλείας, οι Ιταλοί είχαν προειδοποιήσει πως η «μόδα» με τα παγιδευμένα θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα, καθώς είχε «δοκιμαστεί» στην Ιταλία με επιτυχία από το 2003 τουλάχιστον...

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως η αποστολή στον άλλοτε πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρομάνο Πρόντι παγιδευμένου δέματος εμφανίζει τεράστιες ομοιότητες με τα τωρινά πακέτα, όπως άλλωστε και η δράση της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αναρχικών (FAI)…

Από αμερικανικό έλεγχο το δέμα στη Μέρκελ

Με ευθύνη των αμερικανικών συμφερόντων εταιρειών UPS και Βrinks - Ερμής έφτασε στις 2 Νοεμβρίου στο Βερολίνο το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα με παραλήπτη την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, όπως προέκυψε από την έρευνα των ελληνικών αρχών ασφαλείας. Για τα ευρήματα που προέκυψαν ενημερώθηκαν σχετικά οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, που επισκέφθηκαν τη χώρα. Οπως διαπιστώνεται, τα δέματα από τη Νότια Ελλάδα που ταχυδρομούνται μέσω της UPS (όπως συνέβη με την περίπτωση του δέματος προς την καγκελαρία) μεταφέρονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί. Εκεί, την ευθύνη ελέγχου με συστήματα X-Ray έχουν υπάλληλοι της εταιρείας Brinks - Ερμής, οι οποίοι μετά το «σκανάρισμα» και πριν τα δέματα καταλήξουν στο αεροσκάφος έχουν την ευθύνη αρχικά να τοποθετήσουν και σε επόμενο στάδιο να ελέγξουν την ένδειξη security σε καθένα από αυτά.

Αντίστοιχα, τα δέματα που ταχυδρομούνται από τη Βόρεια Ελλάδα υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και από εκεί μεταφέρονται στο «Ελ. Βενιζέλος». H UPS συγκεντρώνει το σύνολο της αλληλογραφίας στο κέντρο διαλογής της Κολωνίας. Εκεί, τα δέματα με παραλήπτη στη Γερμανία δεν επανελέγχονται. Τα υπόλοιπα υποβάλλονται σε νέο σκανάρισμα. Πηγές της εταιρείας Brinks - Ερμής διευκρινίζουν πάντως ότι «εμείς παρέχουμε το προσωπικό στις ταχυμεταφορικές εταιρείες προκειμένου να χειρίζεται τα μηχανήματα ασφαλείας των ίδιων των εταιρειών, σύμφωνα μάλιστα με τις δικές τους οδηγίες».

Της Ιωαννας Mανδρου

ΠΡΕΖΑ TV
7-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: