Κυριακή, Νοεμβρίου 14, 2010

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΕΠ. ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ…ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!

ΤΡΙΑΜΙΣΙ χρόνια μετά το σκάνδαλο των ομολόγων, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε δύο χρηματιστηριακές για την υπόθεση.

Με την υπ' αριθμόν 2408/2010 απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 2010 ακύρωσε τα πρόστιμα που επεβλήθησαν στην Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Προηγουμένως, το ίδιο δικαστήριο είχε ακυρώσει τα πρόστιμα στην Αρτιον ΑΧΕΠΕΥ (απόφαση 2730/2009).

Το πιο εντυπωσιακό είναι, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Οικονομία», ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) δεν επέβαλε «ποινές» στις χρηματιστηριακές για υπερτιμολόγηση, δηλαδή για υψηλές προμήθειες, όπως όλοι νόμιζαν και προέβαλε τότε η πολιτική ηγεσία. Ούτε για τις αποκλίσεις των τιμών των συγκεκριμένων συναλλαγών εκτός ορίων της ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων, όπου είναι υπό διαπραγμάτευση τα ομόλογα), αλλά για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας, όπως για παράδειγμα η μη τήρηση υποχρεώσεων πληροφόρησης.

Νομικοί κύκλοι αποδίδουν τη μη επιβολή προστίμων γα υπερτιμολογήσεις και για αποκλίσεις από την ΗΔΑΤ στη μη ύπαρξη σχετικής διάταξης. Με άλλα λόγια δεν υπήρχε διάταξη, ούτε υποχρέωση από κανέναν να κινείται για τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές με βάση τα όρια τιμών της ΗΔΑΤ (η νομοθεσία άλλαξε ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά μετά το σκάνδαλο). Αλλωστε η πλειονότητα των συναλλαγών επί ομολόγων γινόταν και γίνεται εξ ορισμού εξωχρηματιστηριακώς, αφού η ΗΔΑΤ είναι μία κλειστή αγορά, στην οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο ορισμένες τράπεζες. Επίσης όπως προέκυψε από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, κι άλλες χρηματιστηριακές και τράπεζες χρέωναν υψηλές προμήθειες δίχως οι εποπτικές αρχές, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος, να «ενοχληθούν». Θυμίζουμε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε το 2007 χρηματικές και άλλες ποινές σε δύο χρηματιστηριακές (Αρτιον και Πήγασος) και πήρε την άδεια μιας άλλης, της Ακρόπολις γιατί αγόραζαν και πουλούσαν ομόλογα (σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου οι δύο πρώτες και δομημένα η Ακρόπολις), παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία.

Κύκλοι της αγοράς μιλούν για μεθόδευση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της τότε πολιτικής ηγεσίας (Γ. Αλογοσκούφης) με στόχο να εστιάσουν την υπόθεση του σκανδάλου στα ομόλογα σταθερού ή κυμαινόμενου επιτοκίου, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από την αγορά των δομημένων, όπου γινόταν πάρτι με «κρυμμένες προμήθειες», όπως αποδείχθηκε.

Στηρίζουν την άποψη αυτή στο ότι η συνεργασία των εποπτικών αρχών, δηλαδή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί διοίκησης Αλέξη Πιλάβιου και της Τραπέζης της Ελλάδος επί διοίκησης Νικ. Γκαργκάνα, επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο μιας επιστολής με αντιφατικές ερμηνείες.

Η επιστολή είναι της Τραπέζης της Ελλάδος (27.4.2007) και την υπογράφει ο Π. Κυριακόπουλος, επικεφαλής εποπτείας των τραπεζών. Απαντάει σε αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το αποδεκτό ή μη ύψος των προμηθειών στα ομόλογα σταθερού ή κυμαινομένου επιτοκίου. Στην επιστολή, η ΤτΕ αναφέρει ότι στηριζόμενη σε «πληροφορίες από τις τράπεζες» (δεν έκανε καν έλεγχο) το μέσο ύψος για συναλλαγές εκτός ΗΔΑΤ για θεσμικούς επενδυτές είναι κατά κανόνα 0,20% πάνω από την τιμή offer της ΗΔΑΤ, ενώ για πολύ μικρά ποσά έως 0,35%. Η Ε.Κ. επέβαλλε μεγάλες ποινές με βάση την επιστολή αυτή σε τρεις χρηματιστηριακές, ενώ άφησε στο απυρόβλητο άλλες για ανάλογες και υψηλότερες προμήθειες. Επίσης, έστειλε την επιστολή στον εισαγγελέα, ο οποίος απήγγειλε κατηγορίες μόνο στις συγκεκριμένες χρηματιστηριακές, «απαλλάσσοντας» άλλες περιπτώσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στη συνέχεια, διευκρίνισε σε καταθέσεις στελεχών της στον εισαγγελέα και στο ΣΔΟΕ ότι τα αναγραφόμενα στην από της 27.4.2007 επιστολής της «δεν αποτελούν θέση της Τραπέζης της Ελλάδος για το αποδεκτό ή μη ύψος των προμηθειών» και ότι «δεν υφίστανται διατάξεις που καθορίζουν όρια επιτρεπτών αποκλίσεων των τιμών στις οποίες καταρτίζονται οι συναλλαγές επί ομολόγων του δημοσίου εξωχρηματιστηριακώς σε σχέση με την τιμή offer της ΗΔΑΤ ή και με άλλες τιμές αναφοράς».

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης κινείται με αργούς ρυθμούς καθώς υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι. Εκτός από τους χρηματιστές κατηγορούνται αρκετοί διοικητές ταμείων. Η πρώτη δίκη είναι τον Φεβρουάριο.

ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: