Την εκτίμηση ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για την Ιρλανδία εκφράζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ιrish Εxaminer» Στίβεν Ρότζερς, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί είναι πολυμήχανοι λαοί και θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση.
- Με ποια συναισθήματα αντιμετωπίζει ο ιρλανδικός λαός τις τελευταίες εξελίξεις;
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα τεράστιο αίσθημα οργής εναντίον του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν και της κυβέρνησής του. Αλλωστε το κυβερνών κόμμα Fiana Fail (“Μαχητές της Ιρλανδίας”) βρέθηκε στην εξουσία κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, όταν ο “Κέλτικος Τίγρης”, δηλαδή η ιρλανδική οικονομία, παρουσίαζε αλματώδη μεγέθυνση. Αυτό που έγινε πλέον αντιληπτό είναι ότι αυτή η ανάπτυξη είχε στηριχθεί σχεδόν αποκλειστικά στον κατασκευαστικό κλάδο και δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο “δίχτυ ασφαλείας”. Ετσι η κατάρρευση του κλάδου συμπαρέσυρε το σύνολο της οικονομίας».
- Ποιος ο ρόλος των τραπεζών σε αυτή την κρίση;
«Η κυβέρνηση προτίμησε να παραμείνει θεατής αντί να επιβάλει κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό εξυπηρέτησε απόλυτα τα συμφέροντα ιδιοτελών τραπεζιτών και επενδυτών οι οποίοι δρούσαν με αποκλειστικό κριτήριο το ατομικό κέρδος. Οι άνθρωποι αυτοί εκμεταλλεύθηκαν τα “παραθυράκια” που υπήρχαν, δημιούργησαν τεράστια κέρδη αλλά άφησαν πίσω τους μια κατεστραμμένη οικονομία».
- Ο Μπράιαν Κόουεν έχει ήδη προαναγγείλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τι προμηνύει η πολιτική αστάθεια για τη χώρα;
«Είναι πρόδηλο ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν πλέον αντιληφθεί την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή. Προς το παρόν η πικρή αλήθεια είναι ότι ζητιανεύουμε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και είναι επίσης γεγονός ότι η μαύρη τρύπα που προκαλέσαμε οι ίδιοι στην οικονομία μας είναι πολύ βαθιά. Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτά τα δεδομένα. Η πρόκληση λοιπόν είναι να τεθεί η χώρα σε πορεία ανάκαμψης τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία».
- Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα καταλήξουν, όπως φαίνεται, στην παροχή δανείου πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Πώς διαμορφώνεται η πραγματικότητα για το σύνολο της οικονομίας στη μετά το μνημόνιο εποχή;
«Νομίζω ότι δεν είδαμε ακόμη τα χειρότερα. Ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στις 7 Δεκεμβρίου θα πλήξει βαθιά τις ζωές πολλών ανθρώπων. Οι εκτεταμένες περικοπές δημοσίων δαπανών και η θεαματική αύξηση της φορολογίας θα βυθίσουν τη χώρα σε ένα πληθωριστικό σπιράλ. Είναι βέβαιον ότι η μετανάστευση θα αποτελέσει λύση ανάγκης για πολλούς. Οσο για το μέλλον των τραπεζών, αυτό είναι πραγματικά άγνωστο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμεύει διαρκώς τεράστια ποσά για τη διάσωσή τους με επιτόκια που παραμένουν άγνωστα. Με αυτά τα δεδομένα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας (των τραπεζών) μοιάζει όλο και πιο πιθανό».
- Η κρίση χρέους έπληξε αρχικά την Ελλάδα και τώρα την Ιρλανδία. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση της ευρωζώνης και συνεκδοχικά να κλονίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
«Ναι. Μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα 4 εκατομμυρίων αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει δυσανάλογα μεγάλη ζημιά. Αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι ότι η Ιρλανδία, όπως και η Ελλάδα, χρησιμοποιείται ως “πειραματικός σωλήνας” για να δοκιμαστεί η αντοχή στις προτεινόμενες λύσεις. Αν ακολουθήσουν όμως κι άλλες χώρες τη δική μας πορεία, τότε ασφαλώς θα υπάρξει τεράστιος κίνδυνος για το ευρώ».
- Και μια πιο προσωπική εκτίμηση. Ευελπιστείτε ότι το μέλλον της επόμενης γενιάς θα είναι καλύτερο από το δικό μας;
«Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό των λαών μας: είμαστε πολυμήχανοι και έχουμε υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι τελικά θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα, θα βρούμε τρόπο να τα καταφέρουμε. Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι είμαστε χρεωμένοι ως τον λαιμό και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σύντομα ανάπτυξη παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης δεκαετίας. Τουλάχιστον όχι για τα επόμενα 30-50 χρόνια».
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου