Aγριες διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο κυβερνοπόλεμος, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ αποκάλυψαν χθες πως η Κίνα κατάφερε να «υποκλέψει» τον περασμένο Απρίλη για 18 λεπτά το 15% της παγκόσμιας κίνησης του Διαδικτύου!
Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των περισσοτέρων υπηρεσιών πληροφοριών ανά τον κόσμο που προβλέπουν πως οι κυβερνοεπιθέσεις εξελίσσονται στο πλέον επικίνδυνο όπλο, η αρμόδια Αμερικανο-κινεζική Επιτροπή για την Οικονομία και την Ασφάλεια ενημέρωσε χθες το κογκρέσο για τη «μεγαλύτερη υποκλοπή που έγινε ποτέ στην ιστορία του Ιντερνετ».
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασαν οι ειδικοί, στις 8 Απριλίου του 2010 μια κρατική κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «επαναδρομολογούσε» το 15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο για 18 ολόκληρα λεπτά.
Μεταξύ των πληροφοριών που φέρεται να περιήλθαν στην κατοχή της εταιρείας συγκαταλέγεται και άκρως απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.
Οπως εξηγεί στην έκθεσή της η επιτροπή, ακόμη δεν είναι γνωστό εάν η υποκλοπή ήταν σκόπιμη και καθοδηγούμενη από το Πεκίνο ή τυχαία, όπως υποστήριξε η China Telecom μόλις έγιναν γνωστές οι πληροφορίες.
Επίσης, σημειώνεται πως ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν η Κίνα έχει συλλέξει ευαίσθητες πληροφορίες χάρη σε αυτή την υποκλοπή ή εάν επρόκειτο για «δοκιμή» ενός πανίσχυρου «κυβερνο-όπλου» που θα μπορούσε να διαταράξει μελλοντικά την κίνηση στο Διαδίκτυο.
Πάντως, οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποίησαν χθες τις αρχές των ΗΠΑ πως το περιστατικό δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία πως η Κίνα χρησιμοποιεί πολύ πιο πολύπλοκες τεχνικές από αυτές του παρελθόντος, κάτι το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν θέλει, σε «κακόβουλες» δραστηριότητες.
Οσο για το υλικό το οποίο κατάφερε να «παγιδεύσει» η κινεζική εταιρεία για 18 λεπτά, τα μέλη της επιτροπής που συνέταξαν την έκθεση υπενθυμίζουν πως το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα μέσα για να το εκμεταλλευτεί.
Οπως επισημαίνουν, θύματα της υποκλοπής φαίνεται να έπεσαν στελέχη και αξιωματούχοι της Γερουσίας, του υπουργείου Αμυνας, του υπουργείου Εμπορίου και της NASA.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ευαίσθητης αλληλογραφίας αποστέλλεται σε κρυπτογραφημένη μορφή, η κινεζική κυβέρνηση έχει ένα αντίγραφο ενός κλειδιού κρυπτογράφησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.
Μελίνα Χαριτάτου
ΠΡΕΖΑ TV
19-11-2010
3 σχόλια:
ρε πρέζα, ντάξει το γάμησες....σενάριο για ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι αυτό η νέο;
το 15% του παγκόσμιου traffic? ξερεις για πόσα peta μιλάμε; ΓΙΑ 18 ΛΕΠΤΑ; και τα κάνανε και reroute? αν είχανε την υποδομή να το κάνουν αυτό θα μπορούσαν να "ριξουν" και τους master servers,,,,,, αν το PASSPARTU PGP KEY? τι μαλακίες ειναι αυτές ρε, πρόσεχε τι βάζεις
re 8.19 ypotetheto oti exeis dikio me to keimeno, skeftikes omos san technokratio myalo (giati etsi deixneis apo tin apantis)oti afto mporei na anartithike kapou allou kai me afto ton tropo i Amerikania na thelei na strepsei pali ta fota enantion tis kinas? Kinezofilos den eime alla oute kai amerikanaki
pantos an oi amerikanoi exoune skopo na xekinisoune polemo me tin kina as proetoimastoune giati to Vietnam tha eine xaidema mprosta se afto pou tha pathoune apo tous kinezous
σαν ένα άτομο που βγάζει το ψωμί του απο τα δίκτυα υπολογιστων σκέφτηκα φίλε μου τίποτα παραπάνω.
για πόλεμο κίνας-ηπα δεν θέλω να το σκέφτομαι καν, την γαμήσαμε όλοι απλά, είτε ειναι συμβατικος είτε ηλεκτρονικός ;(
Δημοσίευση σχολίου