Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Σοβαρές καταγγελίες για μόλυνση των υπόγειων και υπέργειων υδάτων γύρω από τον ΧΥΤΑ Κατερίνης (περιοχή Χράνης) λόγω διαρροής υγρών αποβλήτων, ενδεχομένως τοξικών, κάνουν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας (ΕΟΔΚ), εγκαλώντας τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης (ΔΕΥΑΚ) για πλημμελή μέτρα προστασίας, καταθέτοντας μάλιστα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα της πόλης.
Αφορμή για την προσφυγή στη δικαιοσύνη των μελών της ΕΟΔΚ ήταν η υπερχείλιση της παλιάς μονάδας του ΧΥΤΑ εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένων Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει μεγάλη ποσότητα στραγγιδίων (υγρών υπολειμμάτων) σε ρέματα γύρω από τον ΧΥΤΑ, από τα οποία, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ομάδας, υδρεύονται και αρδεύονται οι γύρω οικισμοί.
“Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε γίνει εάν ο δήμος, ως όφειλε, σκέπαζε με χώμα το ανενεργό, από το Δεκέμβριο του 2009, φάτνωμα”, τόνισε στη “Μ” ο επικεφαλής της ομάδας Ηλίας Τσολακίδης.
Να σημειώσουμε ότι ο παλιός ΧΥΤΑ της Κατερίνης (φάτνωμα 1) έχει κλείσει τον Δεκέμβριο του 2009, μετά την επέκταση του νέου ΧΥΤΑ, ο οποίος, όπως όλοι παραδέχονται, έχει γίνει με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, γι’ αυτό άλλωστε δόθηκαν στον δήμο επιπλέον 850.000 ευρώ από την Ε.Ε. για τη συντήρησή του.
Όπως όμως καταγγέλλουν τα μέλη της ομάδας, ο δήμος αδράνησε στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, αφού έπρεπε εδώ και έντεκα μήνες να έχει σκεπάσει τον παλιό ΧΥΤΑ. “Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Τσολακίδης, χιλιάδες κυβικά στραγγιδίων αποθηκεύονται σε υπό κατασκευή φάτνωμα, ένας επίσης μεγάλος όγκος μεταφέρεται στις παλιές εγκαταστάσεις του βιολογικού Κατερίνης και ένας άγνωστος αριθμός τοξικών στραγγιδίων καταλήγει σε ρέματα και γειτονικά χωράφια, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών”.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης αντέτεινε μέσω της “Μ” ότι “το διάστημα που συνέβη η διαρροή έβρεχε συνεχώς και δεν ήταν δυνατόν να γίνουν χωματουργικές εργασίες. Στη συνέχεια”, πρόσθεσε, “τα συνεργεία του δήμου έσπευσαν και αποκατέστησαν το πρόβλημα”.

Είναι τοξικά;
Το θέμα που απασχολεί στην προκειμένη περίπτωση είναι εάν τα υγρά λύματα που διοχετεύτηκαν στα υπόγεια και τα υπέργεια ύδατα είναι τοξικά ή μη. “Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε τόσο από τον δήμο όσο και από τη διεύθυνση Υγιεινής της νομαρχίας να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους. Έως τώρα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας”.
Για το θέμα μιλήσαμε και με τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης” Αντώνη Μάντζιο, ο οποίος θα μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο. “Πράγματι, η νομαρχία έκανε ελέγχους, αλλά με μερικές μέρες καθυστέρηση, γεγονός που δεν αποτυπώνει επί της ουσίας το πρόβλημα. Το ζήτημα όμως είναι βαθύτερο, καθώς είναι συχνή η διαφυγή σταγγιδίων από το 2008 και μετά, διότι ο παλιός ΧΥΤΑ είναι κορεσμένος κατά 20% πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Επιπλέον και η νέα επέκταση έχει ελλείψεις στις υποδομές της, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να πλένονται τα απορριμματοφόρα πριν να φύγουν από τον ΧΥΤΑ. Δεν γίνεται έλεγχος των φορτίων, διότι πολλές φορές εντοπίσαμε λάστιχα και άλλα απορρίμματα, που χρήζουν άλλης επεξεργασίας. Η επέκταση δε του ΧΥΤΑ έχει ζωή μόνο για άλλα τρία χρόνια, διότι ήδη λειτουργεί δύο και ο δήμος θα έπρεπε κανονικά να έχει ξεκινήσει τις εργασίες νέας επέκτασης, ενώ κρίνεται άκρως απαραίτητη η κατασκευή ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών.
Ο δήμαρχος ωστόσο διαβεβαιώνει μέσω της “Μ” ότι “η μικρή διαρροή που έγινε λόγω των βροχοπτώσεων δεν δημιούργησε προβλήματα, όπως αποδείχτηκε και από τους ελέγχους της νομαρχίας, ενώ ο παλιός ΧΥΤΑ αυτήν τη στιγμή σκεπάζεται με χώμα”.

Τα μέλη της ομάδας αρχικά κάλεσαν το ΙΓΜΕ για να κάνει ελέγχους, όμως έπρεπε να καταβάλουν 3.000 ευρώ ως ιδιώτες. “Τη στιγμή εκείνη δεν είχαμε χρήματα. Χθες απευθυνθήκαμε στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και ζητήσαμε να γίνει επισταμένος έλεγχος για πιθανή ρύπανση υπόγειων και των υπέργειων υδάτων. Φυσικά θα πληρώσουμε εμείς για να γίνει ο έλεγχος, με χρήματα που θα συγκεντρώσουμε από έρανο, τον οποίο θα διενεργήσουμε τις επόμενες ημέρες…”.

Της Μαρίας Καραούλη

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: