Ο αντίκτυπος της μαζικής φοιτητικής διαδήλωσης στο Λονδίνο ήταν χθες κάτι παραπάνω από αισθητός στο βρετανικό πολιτικό προσκήνιο, με τον πρωθυπουργό Κάμερον να καταδικάζει τα βίαια επεισόδια, την αστυνομία να παραδέχεται ότι δεν ήταν προετοιμασμένη να τα αποτρέψει και όλες τις πλευρές ν' αναγνωρίζουν ότι η μεγάλη πορεία της Τετάρτης ήταν «μόνο η αρχή» ενός κύματος διαμαρτυριών κατά του κυβερνητικού προγράμματος λιτότητας. Ο¨Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε ως απαράδεκτες τις βιαιότητες μερίδας διαδηλωτών στα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος, ζητώντας να ασκηθεί «η πλήρης ισχύς του νόμου» εναντίον όσων προξένησαν καταστροφές. Απολογητικός εμφανίστηκε ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ενώ τα επεισόδια καταδικάστηκαν από ολόκληρο τον βρετανικό Τύπο αλλά και από τις ίδιες τις φοιτητικές ενώσεις που διοργάνωσαν την πορεία, οι οποίες επισημαίνουν ότι οι ενέργειες μιας «μειονότητας» δεν μπορούν ν' αμαυρώσουν μια μεγαλειώδη πορεία με σαφές κοινωνικό μήνυμα. Η ουσία άλλωστε είναι ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ώς σήμερα κινητοποίηση κατά των κυβερνητικών περικοπών, η οποία αναμένεται να έχει συνέχεια.
Νέες κινητοποιήσεις
Φοιτητές κατέλαβαν χθες κτίριο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ζητώντας πρόσβαση στους λογαριασμούς του ιδρύματος για να δουν πώς ακριβώς οι περικοπές και οι αυξήσεις των διδάκτρων θα επηρεάσουν τις σπουδές τους, ενώ ακτιβιστές του φοιτητικού κινήματος προανήγγειλαν νέες διαμαρτυρίες τις επόμενες εβδομάδες. Η φοιτητική αντίδραση δεν αποκλείεται αφ' ενός να προκαλέσει τριγμούς στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελευθέρων (οι τελευταίοι κατηγορούνται για αθέτηση της προεκλογικής τους δέσμευσης περί πανεπιστημιακών διδάκτρων) και αφ' ετέρου να δώσει φωνή σε όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τα μέτρα λιτότητας.
Σε «τιμωρία» οι άνεργοι
Μία από αυτές είναι οι άνεργοι που βλέπουν πλέον τα επιδόματά τους ν' απειλούνται από τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας την οποία παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ιαν Ντάνκαν Σμιθ. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενσωματώσει τα διαφορετικά επιδόματα σε ένα, να δώσει στους ανέργους κίνητρα εύρεσης εργασίας και να εισαγάγει κυρώσεις για όσους εμφανίζονται απρόθυμοι να μπουν στην αγορά εργασίας προκειμένου, όπως τονίζει, να εμποδίσει τις καταχρήσεις και να μειώσει τον αριθμό των νοικοκυρών που ζουν με επιδόματα. Οι κυρώσεις, που είναι και το ακανθώδες ζήτημα της μεταρύθμισης, προβλέπουν στέρηση των επιδομάτων από τρεις μήνες ώς τρία χρόνια όταν ο ενδιαφερόμενος αρνηθεί επανειλημμένως τις προσφορές εργασίας που του γίνονται ή δεν κάνει αίτηση για δουλειά. Βάσει του σχεδίου, πολλοί εκ των 5 εκατ. Βρετανών που λαμβάνουν σήμερα επίδομα ανεργίας θα καλούνται σε τακτά διαστήματα να κάνουν κοινωφελείς εργασίες προκειμένου να το διατηρήσουν.
Οι επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση θα τιμωρεί τους ανέργους και τους φτωχούς, θα εξαναγκάσει πολλούς ανθρώπους να δεχτούν ακατάλληλες γι' αυτούς δουλειές, ενώ δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης επαγγελματικών ευκαιριών, ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου