Η εφαρμογή των νέων διαδικασιών που θα αποτρέπουν το παράνομο ‘κατέβασμα’ από το Ιντερνέτ ευαίσθητων δεδομένων, όπως η πρόσφατη αποκάλυψη αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων, δεν εγγυάται την ασφάλεια απέναντι σε μελλοντικές διαρροές, παραδέχθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Οι διαδικασίες αυτές είναι τεχνικής φύσεως, τόνισε ο συνταγματάρχης Ντέιβ Λάπαν, τονίζοντας πως δεν έχει εξετασθεί η αλλαγή των κριτηρίων για την παροχή αδείας στα πρόσωπα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προστατευμένα πληροφοριακά δίκτυα.
Μόλο που ο ιστότοπος Wikileaks δεν αποκαλύπτει πως κατόρθωσε να περιέλθουν στην κατοχή του πάνω από 250.000 έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, οι υποψίες πέφτουν πάνω σε έναν απλό στρατιώτη, τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, έναν αναλυτή πληροφοριών, που χάρις σε αυτή του την ιδιότητα είχε πρόσβαση σε προστατευμένο κυβερνητικό δίκτυο.
«Η ιδέα είναι πως όσα πρόσωπα είχαν άδεια, που είχαν υποβληθεί στις διαδικασίες για να τους δοθεί άδεια πρόσβασης σε διάφορα επίπεδα εμπιστευτικών πληροφοριών, δεν πρόκειται να καταχρασθούν της εμπιστοσύνης με την οποίαν τους έχουν περιβάλλει», τόνισε ο Λάπαν.
Και νέες διαδικασίες είχαν εφαρμοσθεί αυτόν τον χρόνο για να αποτραπούν νέες διαρροές, όμως «στο κάτω κάτω της γραφής, είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να τις ακολουθήσει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για τον ίδιον εκπρόσωπο, «είναι αδύνατον να γνωρίζουμε» πότε ένας εργαζόμενος θα μπορούσε να διαρρεύσει αυτά τα δεδομένα.
«Συνεπώς δεν μπορώ να σας εγγυηθώ πως αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, όμως είναι βέβαιο πως οι προστασίες και οι διαδικασίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μειώνουν τον κίνδυνο», τόνισε ο συνταγματάρχης Λάπαν, ο οποίος αναφέρθηκε στη δύσκολη «ισορροπία» ανάμεσα στην ασφάλεια και στην διάδοση των πληροφοριών.
ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου