Παχυντική… δράση έχει ο στρατός στους νέους! Η παχυσαρκία “χτυπά” και τις ένοπλες δυνάμεις, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ένστολων δεν ασκείται επαρκώς, με αποτέλεσμα οι υπέρβαροι να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.Ανάλογη, όμως, είναι και η εικόνα των νεοσύλλεκτων, οι οποίοι είναι πολύ συχνά υπέρβαροι, γεγονός που ξεκινά ήδη από την παιδική τους ηλικία, ενώ δεν λείπουν και οι στρατεύσιμοι που συνδυάζουν την παχυσαρκία με μια υποβόσκουσα κατάσταση κατάθλιψης.
Πάντως, όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας μπορούν να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας με αποτελέσματα εφάμιλλα των διεθνών. Οι υγειονομικές υπηρεσίες και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμενων έχουν κληθεί εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσουν ένστολους αλλά και μέλη των οικογενειών τους, που είναι νοσογόνα παχύσαρκοι.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή το 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη.
“Η παχυσαρκία είναι υπαρκτή και στις ένοπλες δυνάμεις. Ως ενδοκρινολόγος, συναντώ συχνά νεοσύλλεκτους και στρατεύσιμους, οι οποίοι είναι υπέρβαροι. Αυτοί εμφανίζουν και τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των υπέρβαρων στο μόνιμο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, καθώς κάθε χρόνο υποβάλλονται σε σχετικούς ανθρωπομετρικούς ελέγχους”, επισήμανε ο ενδοκρινολόγος, αντισυνταγματάρχης, Σιδέρης Δελαρούδης.
Μείζον κοινωνικό και εθνικό πρόβλημα χαρακτήρισε την παχυσαρκία ο συνταγματάρχης Υγειονομικού, ρευματολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 23ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων Χαράλαμπος Μπερμπερίδης.
“Η αλλαγή προς το χειρότερο των διαιτητικών μας συνηθειών και η απομάκρυνσή μας από τη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης επιδρούν αρνητικά και διογκώνουν το πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι το 33% των ανδρών και το 28% των γυναικών στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον υπέρβαροι κι από αυτούς το 10% είναι νοσογόνα παχύσαρκοι και θα χρειαστούν κάποια μορφή χειρουργικής αντιμετώπισης”, ανέφερε ο κ. Μπερμπερίδης.
Αναστολή λαπαροσκοπικών επεμβάσεων
Στο μεταξύ, σε προσωρινή αναστολή των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων σε παχύσαρκους ασθενείς έχουν προχωρήσει τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία. Αιτία είναι ότι το κόστος των υλικών που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπεται κατά πολύ από το πραγματικό κόστος μιας ασφαλούς λαπαροσκοπικής επέμβασης.
Την ίδια στιγμή, η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων κι επεμβάσεων από την πολιτεία εκκρεμεί, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων για εγχείρηση να μην μπορεί να χειρουργηθεί.
“Πρόκειται για μία προσωρινή αναστολή εξαιτίας της ανακοστολόγησης. Άλλωστε, μία στις 10 σοβαρές περιπτώσεις νοσογόνου παχυσαρκίας τελικά χρήζει χειρουργικής επέμβασης”, εξήγησε ο κ. Δελαρούδης.
Από την πλευρά του, ο σμήναρχος Υγειονομικού, καρδιολόγος, Θεμιστοκλής Ηλιόπουλος επισήμανε ότι οι περισσότεροι παχύσαρκοι αντιμετωπίζονται συντηρητικά, που σημαίνει ότι ακολουθούν μία συγκεκριμένη δίαιτα και υποβάλλονται σε ψυχολογική υποστήριξη. Σε περίπτωση που η αγωγή αυτή αποτύχει και το πρόβλημα παραμένει σοβαρό, τότε επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση.
Της Νικολέτας Μπούκα
ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου