Τετάρτη, Νοεμβρίου 10, 2010

ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ

Σοβαρός κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας του νερού στον Αξιό ποταμό ανακύπτει με βάση τα ίχνη ρύπανσης που εντοπίστηκαν, τα οποία προέρχονται από τη χρήση φυτοφαρμάκων λόγω της εντατικής καλλιέργειας.Εκτός από τη ρύπανση που προέρχεται από τις καλλιέργειες στο ελληνικό τμήμα του ποταμού, ιδιαίτερη επιβάρυνση στην ποιότητα των νερών προκαλεί η ρύπανση που προέρχεται από την περιοχή των Σκοπίων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί παρατηρητήριο για τον Αξιό, ώστε να παρακολουθείται συστηματικά η ποιότητα του νερού και από τις δύο πλευρές.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Φωκίωνας Βοσνιάκος, "η ρύπανση του Αξιού ποταμού εδώ και πολλά χρόνια καταγράφει υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα, που προέρχονται κυρίως από εργοστάσια των Σκοπίων, ακόμη και αυτά που έχουν πάψει να λειτουργούν, φωσφορικά και νιτρικά αλλά και αστικά απόβλητα, καθώς στη γειτονική χώρα δεν λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός".

Εντατικοποίηση καλλιεργειών
Η ρύπανση στον Αξιό ποταμό σύμφωνα με τους ειδικούς χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στην ιστορική ρύπανση που προέρχεται ακόμη και από κλειστά εργοστάσια της γειτονικής χώρας και από τη ρύπανση που προέρχεται από τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων.
"Έχουμε ανιχνεύσει στα νερά του Αξιού πέντε διαφορετικά ζιζανιοκτόνα που ανήκουν στη χημική κατηγορία τριαζινών. Ακόμη έχουν εντοπιστεί οργανοφωσφορικές ενώσεις που προέρχονται από εντομοκτόνα. Ωστόσο καμία από τις ουσίες που ανιχνεύθηκαν δεν υπερβαίνει τα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία για το νερό" εκτιμά ο κ. Βοσνιάκος.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το 1ο διεθνές συνέδριο με θέμα "Πράσινες υποδομές - Η νέα γενιά των πράσινων έργων υποδομής", προχωρά και σε προτάσεις. Μία από αυτές είναι η δημιουργία παρατηρητηρίου για τον Αξιό ποταμό με ομάδες παρακολούθησης στην ελληνική πλευρά και στην περιοχή της FYROM, αλλά και η διαχείριση της λεκάνης απορροής και υδάτων με στόχο να γίνει διαχείριση, βιολογικός και χημικός καθαρισμός των νερών πριν από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Της Σ. Μαργαριτίδου

ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: