Επώδυνες είναι οι αλλαγές που προβλέπει στο εργασιακό μέτωπο ο «οδικός χάρτης» που επέβαλε το μνημόνιο. Για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο πρέπει αφενός να έχει υλοποιηθεί -έως τότε- το εν λόγω χρονοδιάγραμμα και αφετέρου να ξεκινήσουν οι «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις για τις ΔΕΚΟ (μείωση λειτουργικού κόστους, μείωση προσωπικού -κυρίως συμβασιούχων) και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Πρόσθετα και μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή (γύρω στις 18 Δεκεμβρίου) η κυβέρνηση πρέπει:
- Να αλλάξει τη διαδικασία προσφυγής στην διαιτησία. Η τροποποίηση της νέας νομοθεσίας που διέπει τον Οργανισμό Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ) φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί με τη συμφωνία και του ΣΕΒ. Κατά συνέπεια το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου και θα δίνει την δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και στην εργοδοτική οργάνωση. Ωστόσο, παραμένει υποχρεωτικό για τα μέρη (εργοδότη και σωματείο εργαζομένων) το αποτέλεσμα της διαιτησίας.
- Μέσα στην εβδομάδα θα επικυρωθεί το ζήτημα της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Η τρόικα και ο ΣΕΒ επιμένουν στην πρόβλεψη (του αναθεωρημένου μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο) να μην επιλέγει ο εργαζόμενος την καλύτερη σύμβαση (συρροή) αλλά όταν υπογράφεται μια συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο αυτή να κατισχύει ακόμη και εάν το περιεχόμενό της είναι υποδεέστερο (ως προς την αμοιβή, τους όρους εργασίας κ.λπ.) της κλαδικής σύμβασης. Το υπουργείο Εργασίας, παρά τις αρχικές ενστάσεις, φαίνεται να υποκύπτει στις διαθέσεις της τρόικας και να αποδέχεται μια οριζόντια ρύθμιση. Δηλαδή να υπερισχύουν όλες οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών και όχι μόνο στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης ή υπαγωγής της σε καθεστώς «προβληματικής εταιρείας». Απλώς η σύμβαση, για να ισχύει, πρέπει να επικυρώνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αμοιβές θα διολισθήσουν μαζικά κάτω από τις προβλέψεις των κλαδικών συμβάσεων και μέχρι του επιπέδου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (33,04 ευρώ ή 740 ευρώ το μήνα).
- Αναμένεται να κατατεθεί διάταξη για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας μέχρι το 2012 (μεταβατική διάταξη). Δηλαδή να έχει ο εργαζόμενος φέτος 35 έτη πραγματικής ασφάλισης (χωρίς πλασματικό χρόνο, στρατό ή διαδοχική ασφάλιση).
- Επανέρχεται η 13η και 14η σύνταξη στους παραπληγικούς.
- Θα υπολογίζονται όλα τα εισοδήματα προκειμένου ένας συνταξιούχος να πάρει ΕΚΑΣ. Εάν, μετά τη νέα προσθήκη, το ατομικό εισόδημα ξεπερνά τα 9.745,62 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό τα 15.165,39 ευρώ (για το τρέχον έτος), ο συνταξιούχος θα αποκλείεται από το επίδομα αλληλεγγύης. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται ότι άνω των 10.000 συνταξιούχων θα χάσουν το ΕΚΑΣ.
Από το νέο χρόνο η κυβέρνηση σχεδιάζει άλλες δύο παρεμβάσεις: θα εφαρμοστεί το νέο-ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και θα προωθήσει την περικοπή των επικουρικών συντάξεων μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που ήδη εκπονούνται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ
ΠΡΕΖΑ TV
14-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου