Η πολιτική κρίση στην Ιρλανδία έχει ενσκήψει για τα καλά, συνοδεύοντας την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
Μετά τη δυναμική μεν, αμφιλεγόμενη δε δήλωση του πρωθυπουργού Κάουεν ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί πριν από την ψήφιση του κρίσιμου προϋπολογισμού και την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας, οι πιέσεις έγιναν ακόμα πιο έντονες.
Το κόμμα Σιν Φέιν της μείζονος αντιπολίτευσης προβαίνει σε κατάθεση πρότασης μομφής, εσωκομματικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν τις ανησυχίες και τις διαφωνίες τους να διαρρέουν πιο εύκολα και δυνατά και σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την επίσπευση της παρουσίασης του προϋπολογισμού. Ο κ. Κάουεν εμμένει στις θέσεις του αναγνωρίζοντας παρόλα αυτά ότι η χώρα θα πρέπει να προσφύγει στην κάλπη στις αρχές του νέου έτους. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που δίνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό την ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αποφεύγουν να δεσμευθούν ότι θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό. Μία ενδεχόμενη καταψήφισή του προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες και όχι μόνο.
Από κοντά παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι Βρετανοί, έτοιμοι να στηρίξουν έναν φίλο όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών με τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια λίρες. Με τα χρήματα αυτά ωστόσο οι Βρετανοί στηρίζουν επίσης τις τράπεζές τους, με έκθεση 140 δισεκατομμυρίων λιρών στις ιρλανδικές τράπεζες και τους εξαγωγείς τους, με εμπορικές σχέσεις ύψους 29 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο με τη χώρα στην άλλη όχθη της Ιρλανδικής Θάλασσας.
Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η ιρλανδική κρίση αποτελεί εφιάλτη για τους Βρετανούς και όχι μόνο λόγω του βαθμού έκθεσης της Βρετανίας στην ιρλανδική οικονομία. Η εφημερίδα τονίζει ότι η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα, αλλά ότι τα προβλήματά της μοιάζουν περισσότερο με αυτά της Ισλανδίας και αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά με τα προβλήματα της Βρετανίας. Σημειώνεται μάλιστα ότι ως πρωθυπουργός ο Γκόρντον Μπράουν δεν έπραξε πολλά σωστά πράγματα, αλλά θα πρέπει να του αναγνωριστεί ότι αντιμετώπισε εγκαίρως με αρκετά δυναμικό τρόπο τα προβλήματα των βρετανικών τραπεζών, που θα μπορούσαν να είχαν την ίδια τύχη με τις αντίστοιχες ιρλανδικές.
Ο Ιντιπέντεντ σημειώνει ότι ήδη οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών άρχισαν να δέχονται πιέσεις, ενώ οι Τάιμς από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι παρά τη βοήθεια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών της Ιρλανδίας θα επανέλθει εγκαίρως.
Με αφορμή την ιρλανδική κρίση οι Βρετανοί αναλυτές στέκονται και στις επιπτώσεις για ολόκληρη την ευρωζώνη από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι οικονομικοί συντάκτες της Ντέιλι Μέιλ εκτιμούν ότι τελικά θα δημιουργηθεί μία ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και δύο όψεων του ίδιου νομίσματος.
Ο Γκίντεον Ράχμαν των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εξάλλου προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι αυτή που θα «σκοτώσει» τελικά το ευρώ. Αυτό θα γίνει είτε μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων κρίσεων στην ευρωζώνη που θα πλήξουν και μεγαλύτερες από την Ελλάδα και την Ιρλανδία χώρες και οι οποίες θα διαλύσουν την πίστη των Γερμανών φορολογούμενων ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά που δίνουν ως δάνεια διάσωσης, είτε λόγω της κατάρρευσης της ομόνοιας στην ΕΕ με αφορμή τις αυστηρές προτάσεις του Βερολίνου για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, που σύμφωνα με το συντάκτη φαντάζει πολύ πιθανή, οι Γερμανοί θα πουν «κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δε θέλουν να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να σωθούν» και έτσι το Βερολίνο θα νιώσει ότι έχει απαλλαγεί «από την ιστορική ευθύνη να οικοδομήσει την Ευρώπη».
ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου