Αγώνα δρόµου ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές ότι υπάρχει πολιτική βούληση αλλά και αρκετό «ζεστό χρήµα», για να µην κινδυνεύσει το ευρώ από την κρίση στην Ιρλανδία, κάνουν οι Ευρωπαίοι.
Ο συναγερµός χτυπά, ενώ αυξάνονται σηµαντικά οι πιέσεις των αγορών σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Η καγκελάριος της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερµανίας ΑξελΒέµπερ και ο Κ. Ρέγκλινγκ,ο άνθρωποςπου κρατάει τα «κλειδιά» του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), πραγµατοποίησαν «πυροσβεστικές» δηλώσεις για την κρίση στην ευρωζώνη.
Η Γερµανία πάντωςεξακολουθεί να επιµένει ότι πρέπει από το 2013 ναδηµιουργηθεί µόνιµος µηχανισµός στήριξης στην Ε.Ε., όπου θα συµµετέχουν στο κόστος αναδιαρθρώσεων και οµολογιούχοι, µε αποτέλεσµα οι αγορές να πιέζουν σηµαντικά τα spreads στηνΠορτογαλία και την Ισπανία.Η γενικότερη σκληρή στάση της Γερµανίας προκάλεσε µάλιστα την έντονη αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίοςήταν ιδιαίτερα καυστικός όταν είπε ότι µπορεί µεν να µην ανησυχεί για το ευρώ, αλλά «η Γερµανία µπορεί να χάνει πια οπτική επαφή µε το ευρωπαϊκό κοινό καλό».
Καµιά χώρα της ευρωζώνης δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και η Γερµανία «θα δείξει αλληλεγγύη» γιανα βοηθήσει το ευρώ να βγει από τηνκρίση, είπε χθες η Μέρκελ. Η σιδηρά καγκελάριος προσπάθησε ακόµα να καθησυχάσει τους επενδυτές που φοβούνται ότι ρήτρες ευθύνης για τους οµολογιούχους µπορεί να περιλαµβάνουν και όσα κρατικά οµόλογα εκδίδονται από το 2011 και µετά στην ευρωζώνη. Οπως είπε η Μέρκελ, οι οµολογιούχοι δενθα πληρώνουν µέρος του κόστους σωτηρίας κρατώνπριν το 2013. Επειτα από τηλεφωνική συνοµιλία, µάλιστα, πουείχε η Μέρκελ µετον γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι δεν θα αλλάξει τίποτε στο Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας µέχρι το 2013, σε µια ακόµη προσπάθεια να οµαλοποιηθεί το κλίµα στις αγορές. ∆ήλωσαν επίσης εντυπωσιασµένοι µε το πρόγραµµα λιτότητας της Ιρλανδίας και τόνισαν ότι οι διαπραγµατεύσεις για τη χορήγηση βοήθειας από την τρόικα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντοµότερο δυνατό.
Πάντως,σύµφωναµε δηµοσίευµα της γερµανικής έκδοσης των Financial Times, το Βερολίνο πιέζει παρασκηνιακά τη Λισαβόνα ναµπει στο µηχανισµό στήριξης, προκειµένου να προστατευθεί η Ισπανία, τηςοποίας η «διάσωση» θα ήταν πολύ δυσχερέστερη.
ΠΡΕΖΑ TV
26-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου