Στο συρτάρι… ρημάζουν τα μεγαλόπνοα σχέδια για την οργανωμένη λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Βόλου. «Όνειρο» ήταν και πάει, λένε με εμφανή διάθεση πικρίας οι επαγγελματίες, που εμμέσως πλην σαφώς βλέπουν ακόμη μία επένδυση να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.
Από τις 120 επιχειρήσεις που αρχικά είχε σχεδιαστεί να μετεγκατασταθούν σταδιακά στο Βιοτεχνικό Πάρκο Βόλου, μόνο 20 επιχειρήσεις «βρίσκονται» εν λειτουργία στο χώρο, ενώ το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στα φωτοβολταϊκά… που αποτελούν μία νέα χρήση για το ΒΙΟ.ΠΑ προσφιλή από ό,τι δείχνει το ενδιαφέρον που καταγράφεται μέχρι στιγμής.
Τρεις τουλάχιστον επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ βρίσκονται στα «σκαριά» στο ΒΙΟΠΑ.
Οι διαδικασίες για τις συγκεκριμένες επενδύσεις κρίνονται πιο ευκρινείς και γρήγορες, με αποτέλεσμα αρκετοί πλέον επαγγελματίες να προσανατολίζονται να δραστηριοποιηθούν στο χώρο.
Οι περισσότεροι που ενέσκηψαν εξαρχής ή σταδιακά στο εγχείρημα του Βιοτεχνικού Πάρκου σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Χρεώθηκαν στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, όμως ακόμη δεν έχουν αποπληρωθεί τις επιδοτήσεις. Για το χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ είχαν κατατεθεί στην ΕΤΒΑ περίπου 85 αιτήσεις. Δεν προχώρησαν όμως όλες και αυτό διότι υπάρχουν επαγγελματίες που περιμένουν μέχρι και ενάμιση χρόνο τις επιδοτήσεις ύψους 40% για να καλύψουν ένα μέρος από τα δάνεια που έχουν πάρει για να δρομολογήσουν τις επενδύσεις.
“Ακόμη περιμένουν δυστυχώς τις επιδοτήσεις, επεσήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Στάθης Πλαστάρας. Τα αρμόδια υπουργεία παραπέμπουν διαρκώς τους ενδιαφερόμενους από μέρα σε μέρα, χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Την ίδια όμως στιγμή οι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν και οι οποίες δεν παίρνουν αναβολή ως προς την εξόφλησή τους.
“Πληρώνουν διαρκώς από την τσέπη τους, τα δάνεια τρέχουν και τα Υπουργείο είναι μόνο λόγια” σημειώνει με νόημα ο κ. Πλαστάρας.
Φρένο η οικονομική ρευστότητα
Το φρένο στη λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου Βόλου έβαλε αφενός η οικονομική ρευστότητα και αφετέρου οι δεσμευτικοί όροι της ΕΤΒΑ, που όπως τονίζεται από πλευράς των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ουσιαστικά περιλάμβαναν μόνο υποχρεώσεις για τους Βιοτέχνες, αφού ακόμη και τώρα ουσιαστικές παρεμβάσεις -όπως επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Στάθης Πλαστάρας- υποδομών δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο ηλεκτροφωτισμός είναι ελλιπής, οπτικές ίνες και διαδίκτυο δεν υφίστανται, ενώ επίσης δεν έχει ακόμη προχωρήσει η σύνδεση των επιχειρήσεων με το Βιολογικό Καθαρισμό.
Επιπροσθέτως το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για μετεγκατάσταση στο ΒΙΟΠΑ που “ έτρεξε ”, δεν θεωρήθηκε “θελκτικό” για τους ίδιους τους επαγγελματοβιοτέχνες, καθώς για να τύχουν επιδότησης θα έπρεπε να προβούν οπωσδήποτε σε αλλαγές στη νομική υπόσταση των εταιριών τους, οι οποίες κρίθηκαν ασύμφορες και πολύ δαπανηρές.
Η λειτουργία του Βιοτεχνικού Πάρκου στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου αποτελούσε ένα όραμα ζωής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Μαγνησίας που ξεκίνησε το 2005.
Αρχικά η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και στη συνέχεια η έλλειψη ρευστότητας προκάλεσε μπλακ άουτ στο όλο θέμα.
Σύμφωνα με την εταιρία ETBA BI.ΠE, οι αγοραστές βιοτέχνες που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στο Bιοτεχνικό Πάρκο είναι υποχρεωμένοι, σε συνεργασία φυσικά με το φορέα διαχείρισης, για τη σύνδεση με τα δίκτυα της ΔΕΗ, την ύδρευση και αποχέτευση και το Βιολογικό Καθαρισμό.
Δαιδαλώδεις διαδικασίες
Οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση στην πορεία αποδείχτηκαν δαιδαλώδεις.
O αγοραστής (βιοτέχνης) υποχρεούται εντός 18 μηνών από την υπογραφή του συμβολαίου του με την ETBA BIΠE, να προβεί στην έναρξη ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της επιχείρησής του, η οποία θα εγκατασταθεί επί των οικοπέδων που αγοράζει, ενώ το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων θα πρέπει να είναι το 30% της συνολικής έκτασης που αγόρασε.
Πριν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών ο αγοραστής υποχρεούται να προσκομίσει στην ETBA BIΠE την οικοδομική άδεια και τα εγκεκριμένα από την αρμόδια Πολεοδομία σχεδιαγράμματα των κτηριακών της εγκαταστάσεων, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του βιοτέχνη με τις ρήτρες αυτές και για κάθε ημέρα καθυστέρησης, τότε ο αγοραστής υποχρεούται να καταβάλει στην ETBA BIΠE το ποσό των 20,23 ευρώ.
Aκόμη ο αγοραστής υποχρεούται να αποπερατώσει τις εργασίες ανοικοδόμησης των εγκαταστάσεων της βιοτεχνίας του και να προβεί σε έναρξη λειτουργίας της εντός 36 μηνών από την ημέρα της υπογραφής του συμβολαίου. Aν ο αγοραστής θελήσει να πωλήσει την αποκτηθείσα έκτασή του στο BIO.ΠA, πριν την παρέλευση του 18μήνου, απαιτείται η έγγραφη συναίνεση της ETBA BIΠE και υπό τον όρο ότι θα καταβληθεί στην ETBA BIΠE το τυχόν υπερτίμημα από τη μεταβίβαση και η νέα αγοράστρια θα ασκεί δραστηριότητα επιτρεπτή για το BIO.ΠA.
Στην πορεία ωστόσο δημιουργήθηκαν εμπλοκές που αφορούσαν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες και έτσι δεν ήταν δυνατόν μέχρι να ολοκληρωθούν εγκαίρως όλα τα έργα υποδομής για το σύνολο των στρεμμάτων που εκτείνεται το ΒΙΟ.ΠΑ Βόλου.
taxydromos.gr
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου