Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ιαπωνικών εξαγωγών επιβραδύνθηκε για 8ο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο (7,7% αντί πρόβλεψης 10,7%) λόγω του ισχυρότερο γιεν και μέλος του δ.σ.της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε πως οι κίνδυνοι κάμψης της ιαπωνικής οικονομίας υπερβαίνουν τις ευκαιρίες ανάκαμψής της εξαιτίας των αβεβαιοτήτων στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η επιβράδυνση των εξαγωγών είναι προσωρινή και μπορεί αυτές να ανακάμψουν το 2011 με την τάση αύξησης των αποθεμάτων διεθνώς.

Πάντως, η επιβράδυνση των εξαγωγών έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία η οποία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί στο δ’ τρίμηνο φέτος καθώς εξαντλείται η προσωρινή ώθηση που της δόθηκε από τα κυβερνητικά μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης που λήγουν.

Η αισιοδοξία των οικονομολόγων για ανάκαμψη των ιαπωνικών εξαγωγών το 2011 προσκρούει, ωστόσο, στη σφιχτότερη νομισματική πολιτική της Κίνας, την ευρωπαϊκή κρίση του χρέους και την πιθανή άνοδο του γιεν εξαιτίας των διεθνών προβλημάτων.

Αυτοί οι παράγοντες είναι που έκαναν το μέλος του δ.σ. της Τράπεζας της Ιαπωνίας Seiji Nakamura να δηλώσει την πιθανότητα ανάκαμψης των εξαγωγών με την παράλληλη προειδοποίηση για την αύξηση των κινδύνων αμερικανικής και ευρωπαϊκής κυρίως προέλευσης.

Γεγονός που τον αποστασιοποίησε από την πιο αισιόδοξη θέση που είχε λάβει παλιότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Masaaki Shirakawa, ο οποίος θεωρεί πως ευκαιρίες και κίνδυνοι ισορροπούν για την ιαπωνική οικονομία και πως με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων αξίας 60 δις. θα υπερνικηθεί η τάση επιδείνωσης της ιαπωνικής οικονομίας.

ΠΡΕΖΑ TV
25-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: