Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

ΑΛΟΓΑ, ΟΙ ΓΗΤΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Ανθρωποι και ζώα συμβιώνουν και συνυπάρχουν αρμονικά σε μια μικρή έκταση στο Πάρκο Γουδή. Εκεί βρίσκεται ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ), ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που από το 1992 προσφέρει -μέσα από την επαφή με το άλογο- μια διαφορετική θεραπεία σε άτομα με κινητικά, νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η 12χρονη Ευδοκία που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα μόλις έχει φτάσει στις εγκαταστάσεις του συνδέσμου και περιμένει με αγωνία και λαχτάρα να ανεβεί στο άλογο που ονομάζεται Ρίνγκο: «Με τον Ρίνγκο είμαστε φίλοι, τον αγαπάω και με αγαπάει». Τα λόγια της φανερώνουν το δέσιμο που έχει αναπτύξει με το άλογο. «Τα άλογα είναι ήσυχα, έξυπνα και κοινωνικά ζώα, δένονται με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα», μας λέει η πρόεδρος του συνδέσμου, Δήμητρα Καρουζάκη. Τα λεγόμενά της αποδεικνύει η εικόνα που αντικρίζουμε όταν μπαίνουμε στις εγκαταστάσεις του συνδέσμου: άλογα, γάτες και σκύλοι είναι μια μεγάλη αγαπημένη παρέα που υποδέχονται τους ιππείς - ενηλίκους και παιδιά που τα συνοδεύουν οι γονείς τους.

Η ιππασία ως μέσο θεραπείας για άτομα με ειδικές ανάγκες είχε αναγνωριστεί από τους αρχαίους Ελληνες, αφού «η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση» (ιστορικοί αποδίδουν τη φράση στον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη). «Το βάδισμα του αλόγου είναι παρόμοιο με το βάδισμα του ανθρώπου. Ο αναβάτης δέχεται κάθε λεπτό 110 ωθήσεις από το άλογο», εξηγεί η Χρυσή Μπαμπαλή, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στα άτομα με αναπηρία. «Η ενέργεια που αισθάνεται ο αναβάτης από το βάδισμα του αλόγου επιδρά σημαντικά και στην ψυχολογία του, τον κάνει και αισθάνεται ελευθερία κινήσεων», συμπληρώνει η Ελεάννα Γέγιου. Η κ. Γέγιου δεν είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ούτε φυσιοοθεραπεύτρια, κάτι που δεν την εμποδίζει να προσφέρει στον σύνδεσμο. Είναι ένας από τους εθελοντές που η βοήθειά τους είναι εξίσου σημαντική: ο εθελοντής περπατάει δίπλα στο άλογο και φροντίζει για τη σωστή θέση του ιππέα πάνω στο ζώο, ακόμη τον βοηθά και στην εκτέλεση των ασκήσεων, πάντα με την επίβλεψη του εκπαιδευτή.

Ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος διοργανώνει, αύριο, Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του (Π. Κανελλοπούλου 10, Γουδή), από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, χριστουγεννιάτικο παζάρι: πώληση δώρων, λαχειοφόρος αγορά, μουσική, φαγητό, και βόλτα με τα άλογα του συνδέσμου! Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

* Για περισσότερες πληροφορίες: 210-7488566 ή http://www.trag.gr/default_gr.htm

Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
27-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: