Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΤΥΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Συνάντηση για την επίλυση της “άτυπης κυβερνητικής κρίσης” που αντιμετωπίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους προέδρους της βουλής Τζιανφράνκο Φίνι και της γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι.
Η χθεσινή παραίτηση των τεσσάρων μελών της κυβέρνησης που ανήκουν στο νεοσύστατο κόμμα του Φίνι “Μέλλον και Ελευθερία” κατέστησε σαφές ότι ο Μπερλουσκόνι έχασε και την υποστήριξη την πλειοψηφίας των βουλευτών. Τα μέλη του κόμματος του Φίνι επανέλαβαν ότι θα υπερψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, αλλά εν συνεχεία θα ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως από το κυβερνητικό σχήμα του Μπερλουσκόνι.

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι Ναπολιτάνο, Φίνι και Σκιφάνι, θα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι πιο φρόνιμο η κυβέρνηση να παρουσιαστεί πρώτα ενώπιον της βουλής, ή της γερουσίας.

Στη βουλή η κεντροαριστερή αντιπολίτευση ελπίζει να κερδίσει τη μάχη με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί καταφέροντας καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση.

Στη γερουσία την πλειοψηφία εξακολουθεί να διαθέτει ο Μπερλουσκόνι και ελπίζει να προσεταιριστεί κάποιους κεντρώους βουλευτές που αισθάνονται άβολα να συμπορευτούν με τις προοδευτικές, κεντροαριστερές δυνάμεις.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής συνάντησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον ηγέτη της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι κατέστη σαφές ότι ο Μπερλουσκόνι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει. Αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τον Ιταλό πρόεδρο την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών με την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να τις κερδίσει χάρη στον εκλογικό νόμο που ευνοεί το πρώτο κόμμα.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της επιμένει στην ανάγκη σύστασης νέας κυβέρνησης με άλλο πρωθυπουργό και με κύριο στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα κληθεί σύντομα να διαλέξει ανάμεσα στην προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη Άνοιξη ή στη σύσταση νέου κυβερνητικού σχήματος το οποίο όμως δεν θα συμπεριλαμβάνει τη Λέγκα και το “Λαό της Ελευθερίας” του Μπερλουσκόνι, τους δύο νικητές των βουλευτικών εκλογών του 2008.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος, οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα ανεβούν σε πολύ υψηλά επίπεδα με τον Μπερλουσκόνι να κατηγορεί τον πρόεδρο της βουλής και πρώην σύμμαχό του Τζιανφράνκο Φίνι, για προδοσία.

ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: