Πλήρωσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ για να εκδώσουν οικοδομική άδεια, αλλά η οικοδομή έμεινε στα χαρτιά: η πραγματικότητα αυτή αφορά έναν στους δύο (ποσοστό 50%) εργολάβους και ιδιώτες σε όλη τη χώρα, που αν και έχουν εκδώσει άδεια, δεν έχουν ξεκινήσει την οικοδομή, είτε επειδή έχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα (στην περίπτωση των κατασκευαστών) είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας , είτε επειδή θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουν τους απαιτούμενους φόρους ακινήτων, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.
Τις παραπάνω εκτιμήσεις διατύπωσε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, σύμφωνα με τον οποίο οι πράξεις αγοραπωλησιών έχουν επίσης μειωθεί πανελλαδικώς κατά 50%, εν συγκρίσει με τα υψηλά του 2007.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς περίπου 5.000 οικισμοί εκτός σχεδίου πόλεως σχεδιάζεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, οπότε πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (σ.σ. το νέο σύστημα, σε ισχύ από το 2011, περιλαμβάνει αντικειμενικές αξίες βάσει τιμών ζώνης, που θα πλησιάζουν τις αγοραίες).
"Ενοικιάζεται" επί έξι μήνες...
Την ίδια στιγμή, τα ενοίκια των κατοικιών μεγάλου εμβαδού (άνω των 100-120 τετραγωνικών) στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν "πέσει" κατά 30%, ενώ ο χρόνος που ένα ακίνητο αυτής της κατηγορίας μένει ανοίκιαστο έχει ξεπεράσει τους έξι μήνες, έναντι 1-1,5 μήνα σε καλύτερες εποχές, σύμφωνα με τον Γιάννη Σιώτο, πρόεδρο της εταιρίας δεικτών «PROPINDEX».
Ο ίδιος σημείωσε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η καθαρή εκταμίευση στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 66 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά μόλις 400-440 σπίτια περίπου, έναντι ποσού 190 εκατ. στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μάλιστα, σε αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνονται αναχρηματοδοτήσεις, αλλά και «εικονικά» στεγαστικά (σ.σ. ο δανειολήπτης παίρνει το δάνειο ως στεγαστικό, αλλά χρησιμοποιεί τα χρήματα για άλλους σκοπούς), γεγονός που δείχνει ότι η αγορά των νέων κατοικιών έχει πλήρως απογυμνωθεί. «Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του '90 η πιστωτική επέκταση στη στέγη κινείται γύρω στη μονάδα», παρατήρησε ο κ.Σιώτος.
Στις ακριβές περιοχές το μεγαλύτερο πλήγμα
Στη Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο πλήγμα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, αλλά και τις μισθώσεις, δέχονται οι ακριβές περιοχές, όπως το Πανόραμα και η Πυλαία, εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων (π.χ, τεκμήρια και πόθεν έσχες), σύμφωνα με τον εκλεγμένο πρόεδρο (president-elect) του Δικτύου Ομοσπονδιών Μεσιτών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEREAN), Νίκο Μανομενίδη.
Κατά τον κ.Μανομενίδη, το τεκμήριο μίσθωσης γίνεται εξωφρενικό, όταν οι αντικειμενικές αξίες ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική για τη φορολογία της πρώτης κατοικίας και των μεταβιβάσεων, ώστε η αγορά να ξεπαγώσει, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ατυχές να γίνονται συζητήσεις για επεκτάσεις σχεδίων πόλεως στην τρέχουσα συγκυρία, όταν τόσα σπίτια έχουν επί μήνες αναρτημένα πωλητήρια, αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή. Πρόσθεσε δε, ότι πολλές είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις κατοικιών, από πλευράς ανθρώπων που αναγκάζονται να δώσουν το ακίνητό τους "όσο-όσο", ακόμη και κάτω από την αξία της υποθήκης του δανείου τους.
Η Παραλία της Θεσσαλονίκης και ο ασυνεπής διπλωμάτης
Κατά τουλάχιστον 30% έχουν πέσει για τον ίδιο λόγο τα μισθώματα των κατοικιών και στη Νέα και την Παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη δικηγόρο Βασιλική Παραμάνα. Η ίδια κατήγγειλε ότι ακόμη και ξένοι μισθωτές «ρίχνουν πιστόλια» σε ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι ακόμη και τα κοινόχρηστα του ασυνεπούς ενοικιαστή.
Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση προξένου χώρας της Ανατολικής Ευρώπης, που όταν αθέτησε τις υποχρεώσεις του, όχι απλά δεν κατέβαλε τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, αλλά μίλησε και εκφοβιστικά στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου, που νοίκιαζε, με αποτέλεσμα να κινηθούν διαδικασίες για τη δικαίωσή της, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών...
ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου