Κυριακή, Νοεμβρίου 21, 2010

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΙΔΑΚΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ

Ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης με αναστολή δυο ισραηλινούς στρατιώτες που χρησιμοποίησαν έναν μικρό παλαιστίνιο σαν "ανθρώπινη αλυσίδα" στη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Ιανουάριο του 2009.

Το στρατοδικείο καταδίκασε καθέναν από τους δυο αρχιλοχίες σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και τους υποβίβασε σε λοχίες.

Οι δυο στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι στις 3 Οκτωβρίου για "κατάχρηση εξουσίας που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπου τους" και για "συμπεριφορά ασυμβίβαστη με τους κανόνες του στρατού" επειδή ανάγκασαν ένα αγόρι εννέα ετών να ψάξει τσάντες υπόπτων Παλαιστινίων για εκρηκτικά.

Η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί επισήμως με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το ανώτατο δικαστικό όργανο του Ισραήλ.

Το αγόρι, όπως κατέθεσε ενόρκως στην οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Defence for Children International που εδρεύει στη Γενεύη, φοβήθηκε ότι θα πεθάνει.

"Φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσουν. Φοβήθηκα τόσο πολύ που έβρεξα το παντελόνι μου", είπε το παιδί.

Στο μεταξύ, όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δε θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ παρά μόνον εάν υπάρξει πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας που θα περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αμπάς τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ δεν έχουν λάβει επίσημο αμερικανικό αίτημα να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο, αλλά διακόπηκαν τρεις εβδομάδες αργότερα μετά την άρνηση του Ισραήλ να παρατείνει το πάγωμα των νέων οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Σε ερώτηση εάν η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμφωνήσει να επαναλάβει τις συνομιλίες εάν ένα πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Αμπάς απάντησε: "Εάν δεν υπάρξει πλήρες πάγωμα σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, δεν θα δεχτούμε".

ΠΡΕΖΑ TV
21-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: