Τον αναμφισβήτητο νικητή των εκλογών, την αποχή που κυμάνθηκε σε ύψος ρεκόρ (39%) του εκλογικού σώματος προσπαθούν να αναλύσουν τα κομματικά επιτελεία, την επομένη του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, ενώ, από την πλευρά τους, οι εκλογολόγοι βλέπουν ως βασική εξήγηση την παρατεταμένη κρίση που διέρχεται το κομματικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών το φαινόμενο της αποχής τείνει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά από εκλογική αναμέτρηση σε εκλογική αναμέτρηση, παρατεταμένη το γεγονός ότι διαπιστώνεται μεγάλη απόκλιση στο ύψος, που έφθασε στο 39% στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, στο 35% περίπου στις τελευταίες Ευρωεκλογές και γύρω στο 15% στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009.
"Το κομματικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο εν πολλοίς και μια ομάδα πολιτών αρνείται να συμμετέχει σε διαδικασίες αναπαραγωγής του, κινούμενη "εκτός πλαισίου", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ΑLCO, Κώστας Παναγόπουλος.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η μείωση της αποχής στις βουλευτικές εκλογές έναντι των αυτοδιοικητικών ή των Ευρωεκλογών, αφορά στο γεγονός ότι στις βουλευτικές εκλογές το δίλλημα για την διακυβέρνηση της χώρας έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος και ο ψηφοφόρος αισθάνεται μεγαλύτερη ευθύνη. Ο κ. Παναγόπουλος προσθέτει, πάντως ότι η αποχή θα έχει αυξητική τάση και με τον καιρό θα γίνεται όλο και πιο έντονη. Αντιθέτως , ο Γιώργος Φλέσσας , της Civitas, εξηγεί ότι το φαινόμενο είναι περισσότερο συγκυριακό και όχι μόνιμο: "Οι πολίτες δεν μπορεί να μέσα σ΄ ένα χρόνο να αλλάξουν συμπεριφορά σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αποδοκίμασαν το κομματικό σύστημα γιατί δεν πιστεύουν στον τρόπο που πολιτεύεται σε εποχή κρίσης. Για την κυβέρνηση έχουν ένα αόριστο αίσθημα πολιτικής εμπιστοσύνης αλλά δεν δίνουν "λευκή επιταγή" ενώ για την ΝΔ λένε σαφώς ότι δεν έχει πείσει και δεν συγκροτεί στην παρούσα φάση εναλλακτική πρόταση".
Ως ένας ακόμη λόγος θεωρείται η δυσαρέσκεια για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής αφού οι πολίτες τις αισθάνονται αλλά κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό για να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Αξιοσημείωτο, επιπλέον, είναι το γεγονός ότι τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια εξαπλασιάστηκαν και από 0,6% στις περσινές βουλευτικές εκλογές έφτασαν την περασμένη Κυριακή το 3,8%, σαφή ένδειξη, σύμφωνα με τον Χριστόφορο Βερναδάκη της "κρίσης πολιτικής νομιμοποίησης στην οποία έχει εισέλθει το κομματικό σύστημα της χώρας και την μεταβατική φάση την οποία διέρχεται".
Όλοι πάντως συμφωνούν ότι το "κλειδί" για να ανακοπεί το φαινόμενο της αποχής είναι ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων. Είναι αναγκαίο να γίνει πιο δημοκρατικός και πιο άμεσος στην συμμετοχή των πολιτών και οι λεγόμενοι κομματικοί μηχανισμοί να αποδυναμωθούν έτσι ώστε να έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό και λιγότερο αποφασιστικό ρόλο, εκτιμούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών δημοσκόπησης.
ΠΡΕΖΑ TV
8-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου