«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», λένε οι Ελληνες κτηνοτρόφοι για τον κλάδο τους, ενώ την ίδια στιγμή Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της κτηνοτροφίας.
Ευρωβουλευτές απ' τις πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων ζητούν να προστατευθεί η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία απ' την άνοδο των τιμών των ζωοτροφών και συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες μέτρα στήριξης του κλάδου.
Το ζήτημα των ζωοτροφών απασχολεί ιδιαίτερα και τους Ελληνες κτηνοτρόφους (κυρίως πτηνοτρόφους-χοιροτρόφους), καθώς στο καλαμπόκι σημειώνεται άνοδος της τάξης του 30-40% λόγω της έλλειψης που παρατηρείται απ' τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οπως λένε, όμως, το πρόβλημα της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι μέχρι να υπάρξει ανασυγκρότηση-παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε περιφέρειες, δήμους απ' τις νομαρχίες, λόγω «Καλλικράτη», η κτηνοτροφία θα περάσει άλλα δύο δύσκολα χρόνια.
Τα «βαφτίσια» ξένων αμνοεριφίων δίνουν και παίρνουν. «Οι έλεγχοι παραμένουν το ζητούμενο», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος.
«Η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά πέρσι ήταν 7 ευρώ και φέτος είναι στα 5 ευρώ . Η αύξηση της τιμής στο καλαμπόκι επηρεάζει, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ζωοτροφές, όπως το σιτάρι, που σήμερα είναι φτηνότερες. Το βασικότερο πρόβλημα στην κτηνοτροφία είναι ότι ο παραγωγός πουλάει φτηνά και κρέας και γάλα. Ενώ π.χ. οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν τριφύλλι σε επίπεδα τιμών 2004-06, πωλούν το γάλα σε τιμές 1999-2000... Εξάλλου, στην αγορά και την πώληση γάλακτος το τραστ πάει σύννεφο», εξηγεί ο Σπύρος Τσικρίκας, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.
«Η καλή ποιότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας δεν έχει προβληθεί προς τα έξω. Ακόμη και η φέτα, που είναι προϊόν ονομασίας προέλευσης, δεν έχει την καλύτερη τύχη, παρά μόνο σε μέρη όπου ζουν Ελληνες. Δεν έχει συνδεθεί με το τουριστικό προϊόν. Από τους 100.000 τόνους φέτας όπου παράγουμε μόλις το 30% προορίζεται για εξαγωγή. Ακόμη και ελληνικά εστιατόρια σερβίρουν συχνά λευκό τυρί, αντί για φέτα», τονίζει ο κ. Τζιότζιος.
«Πέρα από τα κόστη στα καύσιμα, οι ξένοι αγρότες παίρνουν χαμηλότοκα δάνεια με 3%· εμείς στην Ελλάδα με 12%. Στις τρίτες χώρες δεν έχουν απαγορευτεί τα ζωικά λίπη· δεν ξέρουμε τι τα ταΐζουν. Σ' εμάς οι προδιαγραφές είναι αυστηρές και το κόστος ανεβαίνει», σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.
Μέχρι πριν από το 1980, η ζωική παραγωγή ήταν 70% και η φυτική παραγωγή 30%, ενώ σήμερα οι όροι έχουν αντιστραφεί, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΚ Λάρισας, Ντίνος Μακάς. «Εχουμε προτείνει επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, να θεσμοθετηθεί και θέση γεωργικού ακόλουθου στις πρεσβείες μας για να προωθεί τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, αλλά δεν εισακουγόμαστε».
Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου