Τη μοναξιά δεν την άντεξε στη ζωή της. Τα τελευταία χρόνια χωρίς τον σύζυγο, η μέρα δύσκολα περνούσε. Ενα πρωινό λαχανιασμένη, μόλις είχε ανεβάσει από τις σκάλες στα χέρια τα ψώνια της λαϊκής, της χτύπησε το κουδούνι η Ματίνα. «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστείτε», της είπε. Αμφισβήτησε αρχικά το αγαθόν της προθέσεως. Πίστεψε πως ήταν μια νέα υπηρεσία παροχής υπηρεσιών έναντι αδράς αμοιβής. Την επομένη τα ίδια. Η Παγώνα ήταν εκεί, την καλημέρισε, της ζήτησε το μπλοκάκι με τις ανάγκες: ψώνια, φαρμακείο, ΙΚΑ, βιβλιάριο για τον γιατρό, φρούτα από το μανάβικο και μαύρο ψωμί από τον φούρνο δύο τετράγωνα πιο κάτω.
Πάνε έξι χρονια τώρα, πότε η Ματίνα πότε η Παγώνα, καθημερινά φροντίζουν την Αντριάννα Σουλτάνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Καλλιθέας. «Να 'ναι καλά τα κορίτσια. Ερχονται εδώ, ψήνουμε καφέ, τα λέμε, μου κάνουν παρέα, μου φέρνουν απ' έξω ό,τι χρειάζομαι. Είναι η οικογένειά μου, παιδιά δεν έχω, μόνη μου είμαι. Εδώ και λίγες μέρες με πηγαινοφέρνουν στο "Μεταξά" για τη θεραπεία που κάνω. Ερχονται με το αυτοκίνητο, με ανεβάζουν για θεραπεία στο νοσοκομείο, με περιμένουν, με επιστρέφουν. Να 'ναι καλά. Είναι ό,τι καλύτερο μου συμβαίνει».
Κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, νοσηλευτές/τριες που προσφέρουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, οικιακοί βοηθοί που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών και τη συντροφιά αποδεικνύουν έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
Απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Συνολικά, 120.000 ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες ωφελούνται από το πρόγραμμα.
Αυτές τις μέρες επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που λειτουργεί μέσω δημοτικών επιχειρήσεων. Περίπου 4.000 εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι από το νέο έτος, αφού στις 31/12/2010 ολοκληρώνεται η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης. Χθες πραγματοποίησαν πανελλαδική απεργία και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος για να πορευτούν ακολούθως προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργο Ντόλιο έλαβαν δέσμευση ότι τα προγράμματα θα συνεχιστούν κανονικά την αμέσως επόμενη περίοδο.
Αγανακτισμένη η Κατερίνα Τριανταφύλλου, πρόεδρος του συλλόγου «Βοήθεια στο σπίτι» Πελοποννήσου, σημειώνει: «Διερωτώμαστε: για ποιο εθνικό δίκτυο Πρόνοιας μίλησε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου όταν 31/12/2010 καταργείται το σημαντικότερο και πιο πετυχημένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που εκπονείται επί σειρά ετών; Τι επιτέλους θέλουν; Ενα κράτος πρόληψης ή καταστολής, ένα κράτος που να παράγει πολιτισμό ή μιζέρια, ένα κράτος που προωθεί τον εγκλεισμό και την ιδρυματοποίηση των ανθρώπων που μας μεγάλωσαν ή το "Βοήθεια στο σπίτι"; Με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή του προγράμματος; Με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα συνεχιστούν οι δομές αυτές στο μέλλον; Πώς θα εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των ήδη εργαζομένων στα προγράμματα αυτά, καθώς και ποια θα είναι η τύχη των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ;».
Συνταξιούχος του ΟΓΑ η ενενηντάχρονη Λαμπρινή Λαζάκη, πρωί-βράδυ έχει στο πλευρό της τη Μαρία και την Ελευθερία. «Μου καθαρίζουν, σφουγγαρίζουν, συγυρίζουν και μου δίνουν και τα χαπάκια μου. Τους έχω τυφλή εμπιστοσύνη. Ερχονται στο σπίτι, με βοηθούν. Ξέρεις πώς είναι στα ενενήντα, απογοήτευση. Τι νομίζεις, πως είμαστε όλοι σαν τον Μητσοτάκη; Κλεισμένοι στο διαμέρισμα, φοβόμαστε να ανοίξουμε. Σκέψου να μπει κανένας μέσα να σε καθαρίσει. Τρέμουμε. Ευτυχώς που έρχονται τα κορίτσια και μας κάνουν συντροφιά». *
Τριάντα επτά χρόνια λειτουργίας
Ως θεσμός η «Βοήθεια στο σπίτι» ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1973 με νομοθετικό διάταγμα «περί προστασίας υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων ατόμων», που προέβλεπε την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι για ηλικιωμένους που είχαν ανάγκη από φροντίδα. Το 1988 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε πιλοτικά το «Βοήθεια στο σπίτι» στις περιοχές Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Κολωνό, Βοτανικό, Ακαδημία Πλάτωνος. Το 1997 εφαρμόστηκε σε πιλοτική μορφή στον Δήμο Περιστερίου κι ένα χρόνο αργότερα αποφασίστηκε η επέκτασή του σε 102 δήμους με οργανωμένα ΚΑΠΗ. Το 2000 μέσα από το Β' ΚΠΣ δημιουργήθηκαν 183 Προγράμματα Κοινωνικής Μέριμνας, ενώ το Γ' ΚΠΣ βοήθησε στην επέκταση του προγράμματος και στους υπόλοιπους ΟΤΑ.
Τους στηρίζουν
Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και οικιακοί βοηθοί προσφέρουν οργανωμένη Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Εργάζονται καθημερινά πάνω από πέντε ώρες υπηρετώντας τους ωφελούμενους. Πηγαίνουν στο σπίτι τους, τους στηρίζουν συμβουλευτικά και συναισθηματικά, παρέχουν οικιακές και ιατρικές φροντίδες, νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία, ικανοποιούν πρακτικές ανάγκες διαβίωσης, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, τους συνοδεύουν σε διάφορες υπηρεσίες, νοσοκομεία, τράπεζες κ.ά.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου