Ελληνογερµανικός πόλεµος ξέσπασε χθες µε επίθεση του κ. Παπανδρέου κατά της κ. Μέρκελ για τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζει η Γερµανία τις υπερχρεωµένες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και µε αιχµές της γερµανίδας καγκελαρίου για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Η επίθεση Παπανδρέου γίνεται – σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές – στο πλαίσιο της διαπραγµάτευσης που έχει αρχίσει στις ευρωζώνη για τον υπό συγκρότηση µόνιµο µηχανισµό στήριξης των χωρών - µελών που αντιµετωπίζουν προβλήµατα ελλειµµάτων. Οι προτάσεις της κ. Μέρκελ να µετέχουν στον µηχανισµό στήριξης εκτός από κράτη - µέλη και ιδιωτικές τράπεζες και funds οδήγησαν – όπως αναµενόταν – σε αύξηση τα spreads χωρών που αντιµετωπίζουν οικονοµικά προβλήµατα όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Μάλιστα κατά των προτάσεων Μέρκελ είχε ταχθεί και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ το θέµα αναµένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής του ∆εκεµβρίου Μιλώντας στην έναρξη των εργασιώ ντηςΣυνόδουτης Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη γερµανίδα Καγκελάριο και τις προτάσεις της δηλώνοντας ότι αυτές θα µπορούσαν να οδηγήσουν ορισµένες χώρες στη χρεοκοπία. Η ανυποχώρητη στάση που τηρεί η Γερµανία όσον αφορά το χρέος των υπερχρεωµένων χωρών, σηµείωσε, θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας ορισµένες χώρες της Ευρωζώνης – αναφορά που αποδόθηκε στις πιέσεις που δέχονται αυτήν την περίοδο η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Κατά τον Πρωθυπουργό «αυτό θα δηµιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. (…) Θα µπορούσε να τσακίσει χώρες... Θα µπορούσε να σπρώξει οικονοµίες στη χρεοκοπία», τόνισε επιγραµµατικά.
Τόσο κατά τη συνοµιλία που είχε µε τον Νικολά Σαρκοζί όσο και αργότερα µε τους δηµοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου επανέφερε την πρότασή του για τη χρηµατοδότηση του σταθερού και µόνιµου µηχανισµού στήριξης από έναν φόρο επί των χρηµατιστηριακών συναλλαγών, της τάξεως του 0,05%, από τον οποίο θα ήταν δυνατόν να συγκεντρώνονται ετησίως περί τα 200 δισ. ετησίως.
«Τα χρήµατα αυτά σε συνδυασµό και µε έναν φόρο στο διοξείδιο του άνθρακα θα µπορούσαν να βοηθήσουν τον µηχανισµό στήριξης ως παρακαταθήκη για την αντιµετώπιση της όποιας νέας κρίσης αλλά και της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε. Ο κ. Σαρκοζί βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση Παπανδρέου, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τον µηχανισµό στήριξης.
Πάντως οι δηλώσεις τουέλληνα Πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της γερµανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ. Μιλώντας στο συνέδριο του κόµµατός τηςστην Καρλσρούη,η κ. Μέρκελ επιτέθηκεστον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον πρώην υπουργό Οικονοµικών του Χανς Αϊχελ κατηγορώνταςτους ωςανεύθυνους επειδή επέτρεψαν – όπως είπε –στην Ελλάδα να µπει στην ευρωζώνη. «Το 2000 ο Σρέντερ και ο Αϊχελ επέτρεψαν πολύ γρήγορα στην Ελλάδα να µπει στη ζώνη του ευρώ αγνοώντας όλες τις προειδοποιήσεις», είπε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι αυτή «ήταν πολιτική απόφαση... Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σηµαντικές, αλλά εκείνοι που αγνοούν τα δεδοµένα είναι ανεύθυνοι».
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου