Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

ΑΚΟΜΗ ΔΕΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ

Σε τουλάχιστον δέκα ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι περιπτώσεις ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και οι μισθωτές τους αδυνατούν, πλέον, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το φάντασμα της ερήμωσης να τις απειλεί. Από αυτές, τέσσερις βρίσκονται στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη. Βασική αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι μισθωτές υποχρεούνται να καταβάλλουν ετήσιο μίσθωμα ίσο τουλάχιστον με το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και βάσει νόμου, δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του μισθώματος δεν υπάρχει. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αυξάνει τις πιθανότητες της εγκατάλειψης.

Τον «χορό» των λουκέτων άνοιξε το «Κάνιγγος 21», ιδιοκτησίας του Ταμείου Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ επίκειται και η διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου «Εσπέρια», ιδιοκτησίας του Ταμείου Νομικών. Η κρίση και η υποβάθμιση περιοχών στο κέντρο της Αθήνας οδήγησε σε λουκέτο και άλλα ξενοδοχεία στην Αθήνα, όπως το «Αμαρυλλίς Ιν», 2 αστέρων, στην οδό Μενάνδρου, το «Αθηναία», 2 αστέρων, στην Αγίου Κωνσταντίνου και το «Λα Μιράζ» στην Ομόνοια. Διαφορετική είναι η περίπτωση του ξενοδοχείου City Plaza. Το ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρεία ΑΜΑΖΩΝ Α. Ε. η οποία με δικαστική απόφαση έκανε έξωση στον ενοικιαστή τον Μάρτιο του 2010. Από τότε παραμένει κλειστό και είναι προς πώληση.

Ο φόβος των ξενοδόχων της Αθήνας για «ντόμινο» λουκέτων, παραμένει υπαρκτός. Σύμφωνα με μελέτη της Gbr Consulting, αποτελεί μέγιστη ανάγκη η αποκατάσταση της τουριστικής εικόνας της Αθήνας και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης «εάν δεν θέλουμε να δούμε επανάληψη του φαινομένου των δεκαετιών 1980 και 1990», όταν, σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής Αθηνών, έκλεισαν 85 ξενοδοχειακές μονάδες. Μία τέτοια εξέλιξη -σημειώνεται- θα είχε βαρύτατη επίπτωση στην οικονομία και στην απασχόληση της πόλης και ευρύτερα της Αττικής.

Η αρνητική εικόνα των ξενοδοχείων της Αθήνας, κατά τη φετινή σεζόν, αποτυπώνεται και στα βασικά μεγέθη της αγοράς. Από τον Ιανουάριο ώς τον Σεπτέμβριο, η Αθήνα ήταν η μοναδική από τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπου καταγράφηκε πτώση πληρότητας, αλλά και πτώση στον δείκτη εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο. Σύμφωνα με στοιχεία του διαδικτυακού τόπου σύγκρισης τιμών της Trivago, τον τρέχοντα μήνα τα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν τις χαμηλότερες on-line τιμές σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες. Παράλληλα, ο μέσος όρος των on-line τιμών σε ένα δίκλινο δωμάτιο για μία διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία της Αθήνας είναι μειωμένος τον Νοέμβριο κατά 8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, και διαμορφώνεται περί τα 85 ευρώ.

Προσπάθειες

Προσπάθειες, πάντως, για να αντιστραφεί το κλίμα γίνονται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Απασχόλησης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έχει αρμοδιότητα τα Ταμεία που ενοικιάζουν ακίνητα σε ιδιώτες, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του υφιστάμενου καθεστώτος. Δηλαδή της άρσης, υπό προϋποθέσεις, των περιορισμών που έχουν οι διοικήσεις των Ταμείων να διαπραγματευτούν με τους ιδιώτες τα μισθώματα των ακινήτων τους. Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις διοικήσεων Ταμείων κατά τις οποίες μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και το συγκεκριμένο θέμα.

Βέβαια, οι διοικήσεις των Ταμείων δεν μπορούν από μόνες τους να αναλάβουν πολλές πρωτοβουλίες, καθώς για την όποια εξέλιξη απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Απασχόλησης για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου, δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, πρόβλεψη για να συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση. Ενδεχομένως, να συμπεριληφθεί σε επόμενο σχέδιο νόμου.

Πάντως, η όποια καθυστέρηση επιτείνει το πρόβλημα με δεδομένο ότι στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται το κλείσιμο της πρώτης μονάδας που δήλωσε αδυναμία καταβολής των μισθωμάτων στο ύψος που επιβάλλει ο νόμος, αφήνοντας στον δρόμο δεκάδες εργαζόμενους. Προβληματισμό για τους μισθωτές προκαλεί και η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2011, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να υποχρεωθούν σε νέα αύξηση των μισθωμάτων.

Του Σταθη Kουσουνη

ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: