Στο υπουργείο Οικονοµικών βρίσκονται από χθες τα πρώτα - υπηρεσιακά - στελέχη της τρόικας, προκειµένου να δώσουν οδηγίες για τη σύνταξη του πιο δύσκολου προϋπολογισµού της Μεταπολίτευσης, που θα κατατεθεί στις 18 Νοεµβρίου στη Βουλή.
Ο προϋπολογισµός πρέπει να περιέχει πειστικά, για την τρόικα αλλά και για τις αγορές, µέτρα για την περαιτέρω µείωση του ελλείµµατος στα 17 δισ. ευρώ, σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, καθώς η φετινή χρονιά θα κλείσει πάνω από τον στόχο. Το πόσο ακριβώς, θα είναι κι αυτό αντικείµενο διαπραγµάτευσης µε την αντιπροσωπεία της τρόικας, η ηγεσία της οποίας θα έρθει στην Αθήνα την ερχόµενη εβδοµάδα.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η µείωση του ελλείµµατος το 2011 θα βασιστεί σε µεγάλο βαθµό σε δραστικές περικοπές στις ∆ΕΚΟ. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο προχθεσινό µήνυµά του ανέδειξε το θέµα των ∆ΕΚΟ, λέγοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να µειωθούν τα ελλείµµατα και το χρέος «µειώνοντας τις δαπάνες και αλλάζοντας ριζικά τον δηµόσιο τοµέα, τους δηµόσιους οργανισµούς, για να παράγουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες και όχι ελλείµµατα». Πάντως, η εξειδίκευση του γενικού αυτού µέτρου περί περιορισµού των δαπανών των ∆ΕΚΟ και γενικότερα των φορέων του ∆ηµοσίου αποδείχθηκε δύσκολη άσκηση την περασµένη εβδοµάδα, καθώς ο ένας µετά τον άλλον οι περισσότεροι υπουργοί που επισκέπτονταν το υπουργείο Οικονοµικών, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισµού, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπών, αντίθετα χρειάζονται πρόσθετες πιστώσεις. Το υπουργείο Οικονοµικών τούς κάλεσε να εξετάσουν τις δαπάνες τους από µηδενική βάση, αποφασίζοντας ποια είναι απαραίτητη και ποια µπορεί να περικοπεί.
Οι κατ’ αρχήν αποφάσεις του οικονοµικού επιτελείου για τις ∆ΕΚΟ προβλέπουν µεταξύ άλλων περικοπές των επιδοµάτων των εργαζοµένων ώστε να µην ξεπερνούν το 8% των µισθών τους, συγχωνεύσεις και κλείσιµο ορισµένων ∆ΕΚΟ ή φορέων του ∆ηµοσίου, όπως και συρρίκνωση των δραστηριοτήτων τους, στα πρότυπα του ΟΣΕ. Ο τοµέας των συγκοινωνιών είναι ο πρώτος που θα υποστεί τις περικοπές.
Τα έσοδα
Ο προϋπολογισµός αποτελεί δύσκολη άσκηση και στο σκέλος των εσόδων, όπου φέτος σηµειώνεται σηµαντική υστέρηση, µε αποτέλεσµα το έλλειµµα να ξεπερνά το στόχο του 8,1% του ΑΕΠ ή των 18,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μνηµόνιο. Η αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% αναφέρεται τώρα από το οικονοµικό επιτελείο ως αναπόφευκτη, ώστε να εξασφαλιστεί το προβλεπόµενο από το Μνηµόνιο 1 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα θα πιέσει και για συγκεκριµένα µέτρα στην κατεύθυνση της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, όπου θεωρεί ότι δεν υπάρχει σηµαντική πρόοδος.
Ο προϋπολογισµός του 2011 θα είναι το πρώτο και βασικότερο, αλλά όχι το µόνο µετεκλογικό µέτωπο που θα κληθεί να κλείσει ηκυβέρνηση.
Σχετικό είναι και το νέο µισθολόγιο των δηµοσίων υπαλλήλων, µε βάση το οποίο επίσης αναµένεται να υπάρξουν εξοικονοµήσεις, αλλά και να εκδηλωθούν αντιδράσεις εκ µέρους των δηµοσίων υπαλλήλων, που έχουν ήδη δει σηµαντικές περικοπές στα εισοδήµατά τους.
Το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων αναµένεται επίσης ώς το τέλος του χρόνου, µε ενιαίο νοµοσχέδιο για δικηγόρους, συµβολαιογράφους, φαρµακοποιούς, µηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές.
ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου