Τη Δευτέρα και την Τρίτη, Ελληνες αξιωματούχοι των υπηρεσιών για τη δίωξη του «μαύρου χρήματος» (από το ΣΔΟΕ) συναντήθηκαν με Γερμανούς ομολόγους τους στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας (Eurojust). Ο στόχος ήταν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τον εντοπισμό των ποσών που «πέρασαν» μέσα από τις συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων της κλάσης 214 και διοχετεύθηκαν σε παράνομες πληρωμές.
Η έρευνα των ελληνικών αρχών, υπό την εισαγγελέα κ. Π. Παπανδρέου και το στέλεχος του ΣΔΟΕ κ. Κ. Παπαγεωργίου, δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του «μαύρου χρήματος» δόθηκε μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ), που επρόκειτο να υλοποιηθούν κατ’ επιταγήν της σύμβασης. Ενα μεγάλο μέρος αυτού του προγράμματος που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ έχει διακινηθεί μέσω των εταιρειών ΜFI (θυγατρική των Thyssen Krupp/Ferrostaal, HDW) στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την ελληνική ΜΙΕ. Σύμφωνα με τις έρευνες των ελληνικών φορολογικών αρχών, από τα 5 ΑΩ προγράμματα που συνδέθηκαν με τη σύμβαση των υποβρυχίων 214, ένα έργο ολοκληρώθηκε κατά 65%-70%, δύο δεν έγιναν καθόλου και δύο έχουν προχωρήσει λίγο, αν και βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο της υλοποίησής τους.
Δεν ξανανοίγει το ζήτημα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια σειρά γερμανικών εταιρειών που συνδέονται με την υλοποίηση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων θα απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες και τις γερμανικές αρχές –τουλάχιστον φορολογικά (υπερτιμολογήσεις)– στο πλαίσιο των ερευνών τους για την υπόθεση των υποβρυχίων. Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν έχει τη δυνατότητα να ξανανοίξει το ζήτημα των φορολογικών ελέγχων και αυτό, διότι στη συμφωνία που υπεγράφη με τη Thyssen Krupp και την Abu Dabi Mar (ADM) κατοχυρώθηκε η πρόβλεψη ότι κάθε καινούργιο «εύρημα» των φορολογικών αρχών θα υπάγεται αναδρομικά στην περαίωση.
Συγκεκριμένα, στη διάταξη που εγκρίθηκε από τη Βουλή μαζί με τη ρύθμιση για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, αναφέρεται ρητά: «Με τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου της ΕΝΑΕ που θα διεξαχθεί άμεσα για τις διαχειριστικές περιόδους μέχρι την 30.09.2009 ή/και με την εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης εφαρμοστέας νομοθεσίας, θα συντελεσθεί δεσμευτικό κλείσιμο όλων των ανέλεγκτων ή δυνητικά υπαγόμενων σε επανέλεγχο οικονομικών ετών, κατόπιν του οποίου οι ακόλουθες νομοθετικές διατάξεις δεν θα έχουν καμία περαιτέρω εφαρμογή και ισχύ για όλες τις διαχειριστικές περιόδους της Ι-ΝΛΕ μέχρι την 30.9.2009: άρθρα 30, παράγραφος 2(γ), 32 και 68 παράγραφος 2 του νόμου 2238/1904, άρθρο 30 παράγραφοι 2, 3. 4, 5. 6. 7. δ του Π.Δ. 186/1992, και άρθρα 5 παράγραφος 10(β) και 6 του νόμου 2523/1997».
Σύμφωνα με εφοριακούς, πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν τα ακαθάριστα έσοδα, καθώς και συμπληρωματικά ή εικονικά στοιχεία. Συνολικά, το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει εικονικά στοιχεία αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ μια σειρά παραστατικών που αφορούν τα ΑΩ θεωρήθηκαν, μετά την έρευνα, εικονικά.
Τα οφειλόμενα
Στην πρόσφατη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και της Thyssen Krupp, η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε όμως μεγαλύτερο ποσοστό υλοποίησης (75%) των ΑΩ, ενώ οι Γερμανοί επέμεναν ότι τα υλοποίησαν στο 100%.
Τα ΑΩ ήταν κρίσιμο ζήτημα για το ποσό που τελικά θα ελάμβανε η Thyssen Krupp σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο του οφειλομένου ποσού από τα υποβρύχια 214, αλλά και το ένα ανακαινισθέν 208. Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικής πλευράς, η ελληνική ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση από τα 150 εκατ. ευρώ για να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών στα 255 εκατομμύρια. Τελικά, οι δύο πλευρές έκλεισαν στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε διευκρινίσει ότι το φορολογικό ζήτημα και το κλείσιμό του δεν θα εμποδίσουν την αναζήτηση προσωπικών ποινικών ευθυνών.
Οι «προμήθειες» άγγιξαν τα 83 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τις έρευνες της εισαγγελέως του Μονάχου Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ, της ομάδας στα γραφεία της εταιρείας Ferrostaal, καθώς και τη μαρτυρία ενός πρώην στελέχους της εταιρείας που εκρατείτο στις φυλακές του Αουγκσμπουργκ, για τις συμβάσεις των υποβρυχίων στην Ελλάδα διοχετεύθηκαν μέσω της εταιρείας ΜΙΕ, που είχε έδρα τον Πειραιά και τώρα τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, συνολικά 83 εκατ. ευρώ για την καταβολή «προμηθειών» στην Ελλάδα.
Ενα μεγάλο μέρος τους κατευθύνθηκε σε λογαριασμό της UBS στη Λουκέρνη αλλά και σε έναν λογαριασμό της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου (υποκατάστημα Λάρισας). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι μέχρι σήμερα έρευνες της Εισαγγελίας Αθηνών προσανατολίζονται στη θεμελίωση όχι του αδικήματος της δωροδοκίας, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε άνοιγμα λογαριασμών, γεγονός που ακόμα δεν έχει γίνει, αλλά της απιστίας, κατά την έννοια του άρθρου 256 του ΠΚ, με βάση το οποίο (και μία σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου) οι υπάλληλοι που βεβαιώνουν τα ΑΩ όφειλαν να προστατεύσουν το ελληνικό Δημόσιο από τις υπερτιμολογήσεις τους.
Ειδικά προβλήματα δημιουργεί και το γεγονός ότι ένας από τους μεσάζοντες που θεωρείται ότι εμπλέκεται στη διαχείριση των χρημάτων της ΜΙΕ φέρεται να έχει και βρετανική υπηκοότητα και είναι κάτοικος της αλλοδαπής. Δεν αποκλείεται για αυτόν τον λόγο να κατηγορηθεί και από αλλοδαπές αρχές.
Του Τασου Tελλογλου
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου