Τρίτη, Νοεμβρίου 09, 2010

Η "ΚΑΡΔΙΑ" ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ…ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ…

Η "καρδιά" της Αλ Κάιντα βρίσκεται στις μεθοριακές ζώνες μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, μολονότι η επιρροή της επεκτείνεται προς την αραβική χερσόνησο και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός 'Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.
Οι επικεφαλής της Αλ Κάιντα συνεχίζουν να επιχειρούν από τη μεθοριακή ζώνη και "δίνουν συμβουλές, καθορίζουν προτεραιότητες και προσφέρουν μια νομιμότητα στους άλλους που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι οποίοι δρουν αλλού, κυρίως στην αραβική χερσόνησο, ιδιαίτερα στην Υεμένη, και στη Βόρεια Αφρική, στο Μάγρεμπ", σημείωσε ο Γκέιτς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαλαισία.
Ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν σε ακλόνητους συμμάχους στον αγώνα τους κατά της Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Γαλλία και η Μαλαισία.
"Δεν πολεμάμε μόνοι.
Υπολογίζουμε σε ορισμένες χώρες που είναι ακλόνητοι φίλοι, για τις οποίες είναι και προς το δικό τους συμφέρον να αγωνίζονται κατά της απειλής της τρομοκρατίας.
Έχω λοιπόν εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα έχουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα", προσέθεσε.
"Όταν κοιτάζουμε την κατάσταση στο Μάγρεμπ, η Γαλλία είναι πολύ αναμεμειγμένη και όταν αναφερόμαστε στην Ασία, είναι μία από τις ζώνες στις οποίες οι ΗΠΑ και η Μαλαισία συνεργάζονται.
Δεν είμαστε μόνοι στη μάχη", κατέληξε ο Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μαλαισία στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή για την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων των ΗΠΑ.
Ο Γκέιτς είχε στη διάρκεια της ημέρας συνομιλίες με τον μαλαίσιο ομόλογό του 'Αχμαντ Ζαχίντ Χαμίντι.
Ο Γκέιτς σημείωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στην ιδέα να παραταθεί η παρουσία των στρατευμάτων τους στο Ιράκ πέραν του 2011, αλλά υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή ανήκει στη Βαγδάτη.
"Όσον αφορά τις στρατηγικές σχέσεις πέραν του 2011, θα έλεγα ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να έρθει από τους Ιρακινούς", δήλωσε.
"Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις", προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές δεν μπορούν να αρχίσουν προτού οι ιρακινοί πολιτικοί ηγέτες καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ώστε να εξέλθει η χώρα από την πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει εδώ και οκτώ μήνες.
Πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι το Ιράκ θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην αποσύρουν τελείως τα στρατεύματά τους στα τέλη του 2011 καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα ασφάλειας.

ΠΡΕΖΑ TV
9-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: